I fitness, vad fyller man upp?

I träningspasset är det termen som används för att beskriva ett diet- och träningsprogram som syftar till att bygga muskler. Kroppsbyggande teorier hävdar att förändringar i kost kan minska tiden som behövs för att bygga muskler. Dessa idéer bygger ofta på att lägga till proteiner och kolhydrater i kosten för att förbättra rörelsen av protein till muskler.

Proteiner är byggstenarna i muskeln. Dieter som syftar till att bulka upp brukar använda en stor mängd protein, parat med hela korn och låga fettnivåer. Normala livsmedel kan ofta inte ge tillräckligt med gram protein för att bulka upp, så proteinskakningar används ofta för att komplettera matval.

Protein shakes kan konsumeras före och efter träning för att mata muskelvävnader. Före träning kan protein shakes kombineras med andra kosttillskott för att öka blodflödet till musklerna. Efter träningstillfällen tillsätts kolhydrater normalt till proteinskakningar. Kolhydrater hjälper till att flytta protein till muskler där det kan användas för att återuppbygga vävnader.

Att bygga muskler innebär vetenskapligt att riva och reparera fibrer. När tung vikt lyfts, rinner musklerna bokstavligen eller rippas. Detta kallas ofta muskelbränna och kan vara förknippat med en varm eller smärtsam känsla vid tyngdlyftning.

Kostförändringar används vanligtvis i samband med viktbärande och lyftövningar. När musklerna används för att lyfta vikter är muskelfibrerna sönder. Protein, rusade till muskler med hjälp av kolhydrater, används sedan i reparationsprocessen. Övningar planeras ofta på ett roterande schema för att tillåta musklerna att reparera innan de sliter igen.

Bulking upp bör inte vara en kontinuerlig process, eller en som ska tas lätt. Optimal program för att få muskler kan startas när kroppen utför sig i toppnivåer. Det betyder att regelbundna träningar går bra, och kroppen är i gott skick. Att bygga muskler kan beskatta på kroppen, så det är inte typiskt rekommenderat att starta ett bulking-program efter att ha tagit en paus från gymmet.

Planering av kroppsbyggande program är viktigt. Dessa inkluderar ofta måltidsval, träningsrutiner och dagliga scheman. Sällan är en dag avstängd från gymmet under en muskelbyggnadsfas, även om lediga dagar ofta ingår i planen. Dessa korta raster från tyngdlyftning används vanligtvis för kardiovaskulär träning, som att springa, gå eller simma.

Det är viktigt att ta in tillräckligt med vatten när man bygger muskler. Muskelkontraktion, smörjning och energiproduktion är viktiga för muskelbyggande och kräver tillräckligt med vattenintag. Eftersom svettning uppstår kan ökad vattenförbrukning behövas för att hålla kroppen hydratiserad.

Många kroppsbyggare fortsätter att äta en bulking diet till en månad eller så före en tävling, eller i slutet av muskelbyggnadscykeln. Kroppsbyggnad på professionell eller amatörnivå kan kräva att kosten anpassas för att minska vattenuppblåst som ofta är förknippad med att bulka upp. När uppblåsthet minskar kan huden ligga närmare muskeln, vilket möjliggör en bättre visuell effekt.