I fitness, vad är reps?

I fitness är ordet “reps” en förkortning för repetitioner. Det hänvisar till hur många gånger en utför en fullständig, enstaka rörelse för en övning. Reps brukar kallas som en del av en uppsättning, som är en grupp av repetitioner. Det är helt enkelt ett sätt för människor att hålla reda på sin tid som utövas, samt ett sätt att övervaka deras framsteg och att driva sig på att arbeta hårdare varje gång.

Begreppet reps kan lättare förstås i ett exempel. Om man bestämmer sig för att göra 30 tricep-krusar övergripande, kan man till exempel besluta att bryta upp det i tre uppsättningar tio reps. Man kommer då att göra tio tricepkrullar, följt av en kort vila av vanligen 30 sekunder till en minut, följt av en annan grupp med tio tricepkrullar, med en annan vila och slutligen avsluta uppsättningen med tio mer krullar.

Varje komplett tricep-krull, från att lyfta upp vikten och kontrahera muskeln för att sänka vikten och förlänga muskeln, är en fullständig repetition. När muskeln kontraheras kallas detta för upprepningens “koncentriska” fas, när muskeln är utsträckt kallas den “excentriska” fasen. Genom att träna på detta sätt, med uppsättningar och repetitioner, kan man hålla noggrann koll på sina förmågor, samt att medvetet variera träningen för att öka eller minska svårigheten över tiden.

Det finns många sätt att använda repetitioner till en fördel när man tränar. Repetitioner kan räknas och användas för nästan vilken övning som helst, inte bara tyngdlyftning, inklusive aktiviteter som jumping jacks, squats, benhissar, crunches eller något annat där det är möjligt att räkna fullständiga rörelser. Det kan vara bra att börja med att kolla för att se hur många repetitioner det är möjligt att göra innan de blir trött. Över tiden ökar mängden repetitioner när styrka eller uthållighet ökar, för att förhindra att platåer träffas i alla fysiska konditionsmål.

För att få det mesta av träning genom att använda repetitiva rörelser och räkna reps, är det nödvändigt att utföra varje rep noggrant och korrekt. I allmänhet är det inte en bra idé att försöka påskynda repetitionerna, eftersom det kan leda till att kroppen får fart, särskilt med tyngdlyftning. Det genererade momentet gör att musklerna kan göra mindre arbete, vilket något försvårar syftet med träning. Istället utför varje upprepning noggrant, hur den ska utföras, för att få de flesta fördelarna.