Hur vanligt spottar efter en hysterektomi?

Spotting efter en hysterektomi är vanlig i fyra till sex veckor efter operationen. Under proceduren avlägsnas organen från buken, och detta kräver tid att läka. Återhämtningstiden kommer att variera mellan patienter, men blödningen ska minska och sluta sluta som kroppen läker.

Nyckeln till normal spotting är i volym och typ av blod. Spotting hänvisar till en liten mängd blod som visas på toalettpapper eller på underkläder. Utsläpp efter hysterektomi är vanligtvis svagt rosa eller brun. Ljust rött blod är friskt blod som kommer från en källa som för närvarande blöder. Betydande färska blödningar är inte typiska. Tung blödning anses inte normalt efter en hysterektomi och bör diskuteras med en medicinsk professionell.

Om blödningen fortsätter bortom sex till åtta veckors mark, kan det krävas läkarvård för att hitta källan. En subtotal hysterektomi eller avlägsnande av endast en del av det kvinnliga reproduktionssystemet kan inte orsaka menstruationscykler att stanna. Om så är fallet kommer regelbundna månatliga blödningar att fortsätta fram till klimakteriet.

En total hysterektomi innefattar ofta avlägsnande av alla kvinnliga reproduktionsorgan, inklusive livmodern, äggledarna och äggstockarna. Livmoderhalsen sys oftast stängd. Under samlag är spotting vanligt om livmoderhalsen fortfarande läker. Vaginal torrhet under samlag kan också orsaka spotting efter en hysterektomi.

En gradvis minskning av blodvolymen följd av en plötslig ökning av blödningen kan vara ett tecken på medicinsk nödsituation. I det här fallet bör patienterna se en akutmedicinsk proffs eller söka omedelbart möte med en gynekolog. En bäckenprov kan utföras för att utesluta riva av skeden eller livmoderhalsen. Andra medicinska procedurer, såsom en datoriserad topografi (CT) -skanning, kan också beställas.

Vissa kvinnor väljer att bära skyddsdynor efter en hysterektomi för att absorbera spotting. Sanitetsbindor och panty-liners anses vara säkra för användning efter operation. Tamponger rekommenderas dock inte typiskt av gynekologer eller kirurger, särskilt om livmoderhalsen sys stängdes under operationen.

Olika check-up avtal kan krävas efter en hysterektomi. Under dessa är det viktigt att tala med läkare om spotting, blodvolym och blodets färg som passeras. Att hålla registreringen av blödningen kan hjälpa en patient att komma ihåg hur ofta det är och hur mycket blod som har gått för att rapporteras vid nästa kontroll.