Hur vanligt är jag smärta?

En av de många preventivmedel som finns tillgängliga för kvinnor idag är den intrauterina enheten (IUD), som finns tillgänglig i både hormonella och icke-hormonella sorter. När den placeras inuti livmodern kan en IUD förhindra graviditet i upp till 10 år, beroende på typ. Som med någon annan medicinsk anordning är IUD-biverkningar möjliga, vars frekvens varierar beroende på typ. En av de vanligaste biverkningarna är lUD-smärta, vilket inkluderar smärta under eller omedelbart efter införandet, såväl som mer intensiva menstruationskramper eller dysmenorré. I allmänhet kommer nästan alla kvinnor att uppleva lUD smärta under införandet och under en variabel tid efteråt och var som helst från fyra till 15 procent av kvinnorna kan uppleva pågående dysmenorré som garanterar lUD-avlägsnande.

IUD-smärta vid införandet är vanligtvis mild. Många läkare råder sina patienter att ta en överklagande smärtstillande medicin som ibuprofen 30 minuter innan proceduren, för att minimera denna smärta. Andra metoder för att kontrollera IUD-smärta vid införandet inkluderar lokalanestetiska injektioner och schemaläggningsinsättning under menstruationsperioden, när livmoderhalsen är något öppen. I fallet med en mycket tätt stängt livmoderhals kan det vara nödvändigt att applicera läkemedel för att mjukna livmoderhalsen före införandet, vilket gör processen både lättare för läkaren och mindre smärtsam för patienten.

Efter införandet måste kroppen anpassa sig till att ha en lUD på plats. Under denna tid upplever patienterna oftast tråkig smärta som liknar menstruationskramper. I de flesta patienter varar denna IUD-smärta bara några dagar och behandlas enkelt med ibuprofen. Vissa kvinnor kan ha denna smärta i upp till sex månader. Kvinnor bör berätta för sina läkare om allvarlig kramper som de upplever, men inte menstruation, liksom eventuell iUD-smärta, tillsammans med andra symtom som ovanligt vaginalt urladdning, frossa eller illamående. Dessa symptom kan inte vara tecken på en enkel IUD-bieffekt, men kan indikera närvaron av en infektion.

Kvinnor kan också ha en ökning av menstruationskramper efter att ha fått en lUD. Hos patienter med hormonella hjärtproblem är denna ökning av smärta i allmänhet tillfällig, med många kvinnor som upplever minskning av både menstruationsvärk och flöde efter cirka tre månader. Icke-hormonella IUD kan orsaka en pågående ökning av menstruationskramper, även om patienten aldrig haft smärtsamma perioder tidigare. Smärtsam menstruation orsakad av IUD-användning är känd som sekundär dysmenorré. I upp till 15 procent av fallen är denna iUD-smärta så svår att patienten väljer att ta bort enheten.