Hur väljer jag den bästa behandlingen för bältros?

Medan det inte finns något botemedel mot bältros, finns det ett antal olika behandlingar som kan ge lättnad från smärta och klåda av denna virusinfektion. Vissa är enkla hemmetoder, och andra kräver hjälp av steroider eller antivirala droger. Egentligen beror den bästa behandlingen på bältros på varje individ och svårighetsgraden av ett utbrott. Inga två fall är lika, vilket är en av fasetterna av bältros som gör det så frustrerande sjukdom.

Bältros ser oftast upp hos äldre människor, eller de vars immunsystem på något sätt har försvagats. Men i sanning kan alla som någonsin haft vattkoppor vara känsliga för bältros. Viruset som orsakar vattkoppor, en mängd herpesvirus, ligger vilande i nervrötterna för livet. Ibland återkommer det aldrig, men för vissa kan det växa upp igen som bältros. Det har i allmänhet formen av ett utslag, vilket fortskrider till ett band av smärtsamma, vätskefyllda blåsor.

Överdriven medicin som aspirin eller ibuprofen kan ibland vara en effektiv behandling för bältros, men endast när det gäller smärtlindring. Det är också en sunt förnuftspraxis att inte skrapa på blåsorna eller bryta dem, vilket kan leda till infektion. Återigen, medan det inte finns botemedel, verkar vissa mediciner förkorta längden på en bältrosattack.

Den mest effektiva bältros behandlingen börjar med att börja med medicinen så snart klåda börjar eller ett utslag blir uppenbart. De mest effektiva medicinerna är de antivirala läkemedlen. De som verkar ge de bästa resultaten går under varumärkena Zorvirax® och Valtrex®. Men som medicinsk teknik ökar så gör upptäckten av nya och mer potenta antivirala medel. Det finns en bra möjlighet att inom den närmaste tiden nya läkemedel kommer att visa sig vara ännu effektivare än de som finns i dagens bruk.

Förutom de antivirala läkemedlen, om smärtstillande läkemedel inte överensstämmer med läkemedel, kommer läkare ibland att administrera kortikosteroider som behandling för bältros. Vissa människor tolererar dessa läkemedel väl, och andra gör det inte, men i många fall verkar de inte bara lindra smärtan utan förkorta även ett utbrott. Vidare appliceras antibiotika krämer eller salvor oftast på huden för att avvärja infektionsrisken.

Behandling av bältros kan krävas långt efter utslag och blåsor har försvunnit, ett tillstånd som kallas postherpektisk neuralgi. För de olyckliga personer som saddlas med detta tillstånd kan smärta utstå för dagar, veckor, månader eller till och med år. I sådana fall finns det få alternativ för starka receptbelagda smärtstillande medel och anti-depressiva medel.