Hur tar jag av med ingrown nackehår?

Inväxt hår, eller hår som har blivit inbäddade i huden, förekommer vanligtvis som ett resultat av rakning och andra hårborttagningsmetoder. Det finns några produkter som är tillgängliga för inköp som kan hjälpa till att bli av med ingrown halshår, men det finns också sätt att ta bort dem med vanliga hushållsmaterial. Det finns några steg man bör ta för att säkert behandla och ta bort ingrown hairs på nacken utan att skada eller irritera den omgivande huden. De innefattar att ta bort hinder som döda hudceller som kan hindra hårets tillväxt, försiktigt avlägsna håret, och städa och desinficera hårfollikeln och området däromkring.

Hudspecialister rekommenderar att du försiktigt exfolierar det drabbade området för att se om håret kan coaxas in i håret från huden. Några metoder för ingropp av hårborttagning anger att de flesta ingrown nackhåren under en period av avskalning kan avlägsnas på det här sättet. Då är det enkelt att plocka ut håret med rena pincett. Även om håret inte kan avlägsnas på det här sättet, hjälper mild utplåning till att förhindra framtida fläckar genom att ta bort döda hudceller och andra skräp som kan blockera porer och hårsäckar.

Ibland kan ingrown nackhår bli smittade och utveckla pus vid öppningen av hårfollikeln. Dessa kan lösas med försiktig klämning, men för att undvika hudskador är det bättre att applicera en aknemedicin som salicylsyra till follikeln. Denna behandling kommer sannolikt att vara effektiv efter några dagar med regelbunden applicering av aknemedicinen.

En snabbare metod är att applicera en varm, fuktig tvättduk som en komprimering till området i några minuter, vilket har den dubbla fördelen att mjukgöra huden och håret och för att håret ska komma närmare hudens yta för att lättare kunna avlägsnas med Pincett som har steriliserats. Det är viktigt att inte hoppa över den varma kompressen om håret dyker inuti huden, eftersom att gräva runt med pincett i ett försök att hitta håret kan vara smärtsamt och skada huden. I alla fall, efter det att det ingrowna håret har tagits bort, bör man rengöra huden noggrant med mild tvål och varmt vatten och applicera en droppe antiseptisk salva till området. Att hålla huden fuktad och mjuk kan hjälpa till att förhindra framtida ingrown nackehår. Man bör dock försäkra sig om att använda en fuktkräm som inte kommer att täppa till porerna och hårsäckarna, eller riskerar att göra problemet sämre.