Hur länge ska jag vara i klimakteriet?

Klimakteriet är en händelse som händer i nästan varje kvinnas liv. Under denna tid slutar kvinnans äggstockar att göra östrogen och reproduktionssystemet börjar sluta fungera. En kvinna kan dock fortfarande uppleva sporadisk menstruation medan man går genom förändringen.

I de flesta kvinnor förekommer klimakteriet som en naturlig del av åldrandet. Medelåldern för amerikanska kvinnor att börja är 50,5 år gammal, men det är möjligt att börja vid en yngre ålder. Hos vissa kvinnor orsakas det av sjukdomar, sjukdomar eller kirurgiska ingrepp som hysterektomi.

Hur lång tid det tar för en kvinna att slutföra klimakteriet är unik för varje kvinna. För det mesta tar det sex månader till fem år att slutföra. I vissa kvinnor kan processen ta ännu längre tid. Att bli medicinskt ansedd som avslutad klimakteriet, måste en kvinna gå i 12 månader i följd utan menstruation.

Medan en kvinna går igenom klimakteriet upplever hon många symptom orsakade av förändringen i östrogenivåer. Typiska symptom innefattar heta blinkningar, hjärtklappning, vaginaltørrhet och alltmer vanligt urinering. Många kvinnor som går igenom förändringen upplever också känslomässiga svårigheter, såsom humörsvängningar, ångest, depression och en generell irritabel känsla. Vissa har också problem med koncentrationen.

Vissa kvinnor upplever för tidig klimakteriet. För dessa kvinnor börjar cykeln före 40 års ålder. Det är ibland resultatet av cancer eller någon annan sjukdom som kräver behandling med kemoterapi.

Andra sjukdomar som kan leda till för tidig klimakteriet inbegriper diabetes mellitus, sköldkörtelsjukdom och autoimmuna störningar. Hos andra kvinnor sker det naturligtvis utan känd anledning. Forskning har dock konstaterat att tvillingar har en högre förekomst än genomsnittet befolkningen.

Symptomen på klimakteriet och cykelns längd förändras inte om en kvinna upplever det för tidigt. Kvinnan har dock högre risk att utveckla osteoporos än postmenopausala kvinnor i allmänhet. Detta gäller särskilt för kaukasiska kvinnor av europeisk härkomst.