Hur lång tid tar herniated disc recovery vanligtvis?

Herniated disc recovery kan ta var som helst från flera veckor upp till sex månader eller mer, beroende på skadans omfattning och vilka behandlingsmetoder som används. Vissa människor upplever kronisk smärta efter en hernierad skiva eller lider av flera återkommande problem. Patienter som följer en behandlingsplan för att lindra smärta och stärka ryggen, återhämtar vanligtvis snabbare än de som lät problemet löpa sin kurs eller ignorera smärtan. Behandling för en hernierad skiva fokuserar på att minska smärta och stärka rygg- och kärnmusklerna för att stabilisera ryggraden och skydda skivan.

Vissa människor som lider av tillståndet har inga symtom eller bara lider av mild smärta. För dessa individer kan herniated disc recovery bara ta några veckor. Mild smärta eller obehag kan ofta hanteras effektivt med is, värme, smärtstillande läkemedel och förändringar i livsstilen. Is hjälper till att minska inflammation, medan värmen släpper musklerna runt ryggraden för att lindra trycket på nerverna från en hernierad skiva. Over-the-counter smärtstillande medel, som acetaminophen och ibuprofen, kan hjälpa till att minimera smärta. Att undvika smärtsamma positioner, upprätthålla bra hållning med ryggraden, och med hjälp av lämpliga lyfttekniker – med benen istället för baksidan – kan bidra till att förhindra ytterligare smärta och problem.

Människor som upplever måttlig till svår smärta som begränsar deras dagliga aktiviteter kan ta så lång tid som 12 veckor eller mer att återhämta sig från en hernierad skiva. Om överklagande smärtstillande medel inte klarar av att kontrollera smärtan på ett adekvat sätt kan läkare ordinera patienter med hernierade skivor en starkare narkotisk smärtstillande medel, såsom kodin eller hydrokodon. Nervläkemedel, inklusive gabapentin, tramadol och duloxetin, används också för att kontrollera smärta. Receptbelagda muskelavslappnande medel kan också hjälpa till att lindra trycket på nerverna och minimera spasmer hos patienter som upplever dessa symtom under återhämtning av skivor.

Fysioterapi kan hjälpa patienter som fortfarande lider av smärta eller begränsad rörelse från en hernierad skiva efter flera veckors läkning. Sjukgymnaster arbetar med patienter för att lära dem övningar för att hjälpa till att lindra smärta och öka rörelsen. De lär också patienterna rätt hållning, lyftning, böjning och bärteknik för att minimera ytterligare skada på ryggraden och skivorna. Fysioterapi kan fortsätta i flera veckor efter en hernierad skiva.

Trots att de flesta inte behöver kirurgi, kan patienter som inte ser en förbättring av sina symtom efter att ha följt en icke-kirurgisk behandlingsplan i 12 veckor eller patienter som upplever svag lymfighet, domningar eller inhiberad tarm- eller blåsfunktion som ett resultat av en Hernierad skiva kan behöva operation för att rätta till problemet. Kirurger kan ta bort och byta skivan för att förhindra ytterligare problem. Herniated disc recovery efter operation kan bara ta några veckor. Många patienter upplever omedelbart smärtlindring och kan gå och sitta upp strax efter operationen. Patienter rekommenderas vanligtvis att avstå från kraftig lyftning och ansträngande fysisk aktivitet i en månad eller mer efter operation.