Hur känner jag till låga progesteronsymptom?

Progesteron är ett vitalt kvinnligt hormon som främst produceras i äggstockarna. Låga progesteronnivåer har potential att orsaka en rad hälsoproblem. Några av de vanligaste symptomen på lågt progesteron är huvudvärk, ångest och menstruella abnormiteter. Hot blinkar, sömnlöshet och vaginal torrhet rapporteras också ofta symptomen på låg progesteron. Fibroid tumörer kan börja bildas i reproduktionsorganen, eller ett medicinskt tillstånd som kallas osteoporos kan utvecklas. Eventuella frågor eller oro över de olika potentiella symptomen ska diskuteras med en läkare eller annan medicinsk professionell.

Trötthet, ångest och nervositet är ofta förbisett som möjligt med låga progesteronsymptom, även om de flesta kvinnor som diagnostiseras med detta hormonbrist rapporterar att de är bland de mest signifikanta symptomen som finns. Huvudvärk är också vanligt, särskilt runt den månatliga menstruationsperioden. Smärtsam menstruationskramper eller perioder som är betydligt tyngre eller lättare än vanligt kan också vara låga progesteronsymptom.

Heta blinkar är vanliga förekomster under klimakteriet, tiden i kvinnans liv när menstruationsperioder upphör och fertiliteten slutar. Detta beror vanligtvis på en minskning av kroppens produktion av progesteron. Yngre kvinnor som inte har upplevt klimakteriet kan också utveckla heta blinkar om det finns en progesteronbrist närvarande. Hormonersättningsterapi kan hjälpa till att lindra några av dessa symtom och återställa normala hormonnivåer.

Fibroid tumörer är icke-cancerösa tillväxter som kan utvecklas i livmodern. Den direkta orsaken till dessa fibroider är inte alltid känd, även om detta tillstånd är särskilt olyckligt bland de med diagnosen progesteronbrist. Dessa tumörer kan ibland växa stora och bli smärtsamma, ibland kräver kirurgisk ingrepp för att ta bort livmodern, ett förfarande som kallas hysterektomi.

Osteoporos är också bland de möjliga låga progesteron symptomen. Detta är ett medicinskt tillstånd som gör att benen blir svaga och bryter mycket lättare än normalt. Osteoporos leder ofta till förlust av fysisk höjd på grund av förändringar i kroppsställningen som uppstår på grund av ryggradens försvagade ben.

Ytterligare låga progesteronsymptom kan innebära förlust av sexuell lust, förstoppning eller spröda naglar. Oförklarliga bukfettförluster och associerad viktökning, vid kombination med andra symtom, indikerar ofta närvaron av låga progesteronnivåer. Det kan också finnas ökade risker för vissa former av cancer, särskilt cancer som påverkar reproduktionsorganen. Enkla blodprov kan hjälpa läkaren att avgöra om det finns en progesteronbrist så att en individualiserad behandlingsplan kan utvecklas.