Hur kan jag ta bort vårtor?

Vartor är små, hårda, runda hudtillväxt orsakade främst av ett virus. Det föredragna sättet att ta bort vårtor är att besöka en hudläkare för professionella behandlingar, men många människor har inte råd med den behandlingsnivån. Det finns flera olika metoder för att ta bort vårtor själv, men var medveten om att rätt avlägsnande kan ta flera år och vårtorna kan återvända när som helst. Om vårtorna inte är särskilt smärtsamma eller desfigurerande, lämnar de dem ensamma kan vara den säkraste handlingsåtgärden för vissa.

Eftersom vårtor orsakas av ett virus, finns det inget sätt att många receptfria mediciner kan ta bort dem på ett säkert sätt. Väteperoxid, mekurokrom, Bactin, alkohol eller hydrokortison kan göra området runt vårtorna mindre kliande eller inflammerade, men ingen av dessa produkter kommer att ta bort vårtor. De bästa receptfria läkemedlen marknadsförs specifikt för detta ändamål. En vanlig aktiv ingrediens är koncentrerad salicylsyra, applicerad av droppar till det drabbade området. Denna medicin eliminerar vårtor gradvis, med minimal skada på huden. Den största nackdelen är längden av behandlingstiden – flera applikationer av salicylsyra måste göras över dagar eller till och med veckor.

Under de senaste åren har en andra behandling över disken blivit populär. Dermatologer tar ofta bort vårtor genom att använda kryogenik, vilket betyder att vassen och omgivningen fryses kemiskt. Efter en eller två behandlingar ska vartorna helt enkelt falla som död hudvävnad. Nu kan konsumenterna ta bort sina vårtor med icke-receptbelagda versioner av frysmedlen.

För att ta bort vårtor hemma använder patienten en aerosolbehållare för att leverera de frysande kemikalierna direkt till det upphöjda området. Kemikalierna orsakar att vårtor fryser fast och så småningom faller av. Den huvudsakliga nackdelen med denna metod är den initiala utgiften. En applikation kan kosta 20 dollar (USD) eller mer, beroende på ingrediensens märke och kvalitet.

Många folkmedicin har inte visat sig vara effektiva, men en hemlagad metod har faktiskt visat ett löfte i några informella test. Tydligen visade sig patienter som lämnade lagren av död hud och täckte de utsatta områdena med kanaltape signifikant förbättring. Effekten är gradvis och tar några veckor i genomsnitt, men ett bandbandbandband verkar minska tiden som behövs för att ta bort vårtor naturligt.

Om ingen av dessa receptfria läkemedel verkar fungera, kan ett avtal med en hudläkare bli nödvändigt. Dermatologer tar bort vårtor genom användning av receptbelagda syror, kryogen frysning, cauterization – bränning med värme- eller lasrar. Inte alls bör någon använda potentiellt farliga metoder som rakblad, varma nålar eller kommersiella syror för att ta bort sina vårtor hemma.