Hur kan jag ta bort hårbottenvorter?

Hårbottenvårdar utgör vanligtvis inte någon betydande hälsorisk om de inte av misstag skrapas eller skärs och utvecklar en infektion. Hem rättsmedel som äppelcidervinäger eller tea tree olja kan framgångsrikt ta bort vårtor i hårbotten, men en läkare bör konsulteras först för att säkerställa att den onormala tillväxten faktiskt är en våga. Medicinska rutiner som kryokirurgi eller laserbehandlingar används ofta för att ta bort hårbottenvorter. Alla specifika frågor eller oro för borttagning av hårbottenvårdar i en enskild situation bör diskuteras med en läkare eller annan medicinsk proffs.

Tea Tree Oil och äppelcidervinäger är bland de mest populära sätten att ta bort hårbottenvårdar hemma. Var och en av dessa produkter är benägen att orsaka hudirritation vid full styrka, så det rekommenderas vanligtvis utspädning. Några droppar äppelcidervinäger eller tea tree olja kan läggas till ett favoritschampo och får sitta i hårbotten i minst 15 minuter före sköljning. Alternativt kan dessa produkter tillsättas vatten eller bäroljor som oliv- eller mandelolja och appliceras i hårbotten två eller tre gånger dagligen med en bomullspinne. Det kan ta flera veckor att lägga märke till en minskning av vikterna när de använder hemmet.

Medan de flesta hemmetoder som vanligtvis används för att behandla hårbottenvårdar anses vara relativt säkra för de flesta, är det viktigt att konsultera en läkare innan man försöker behandla något medicinskt tillstånd. Vad som förefaller vara vårtor kan ibland vara något annat, såsom hudcancer eller annan sjukdom. Att få en noggrann diagnos är det första steget i att hitta ett lämpligt behandlingsprogram för den enskilda situationen.

Kryokirurgi är en av de vanligaste metoderna som används av läkare vid borttagning av hårbottenvårtor. Vätskekväve appliceras på vårtorna för att frysa vävnaden, och sedan tas vartorna försiktigt bort med hjälp av en skalpell. Hela proceduren tar bara några minuter och kan utföras på en läkarmottagning. I vissa fall används flytande kväve ensamt för att frysa av vårtan, men processen kan vara smärtsam och kan kräva flera behandlingar.

Laserkirurgi fungerar på ungefär samma sätt som kryokirurgi, förutom att lasrar används för att bränna bort hårbotten. Såsom är fallet med flytande kväve kräver denna procedur ofta flera behandlingar. Denna metod är också ganska dyrare än de flesta andra behandlingsalternativ och omfattas inte av många försäkringsplaner.