Hur kan jag lindra menstruationskramper?

Menstruationskramper orsakas av sammandragning av livmodern under de första dagarna av en kvinnas period. De kan vara ganska milda till ganska svåra, och kan kännas i antingen eller både underlivet och nedre delen av ryggen. Vissa befinner sig fullständigt handikappade av kramper, medan andra finner att de lätt bärs.

De flesta kvinnor skulle komma överens om att en av de mest effektiva metoderna för behandling av menstruationskramper tar icke-steroida antiinflammatoriska medel (NSAID) som ibuprofen eller naproxennatrium, känt av varumärken som Advil och Aleve. Men vissa människor är allergiska mot NSAID och andra smärtstillande medel som acetaminophen och aspirin tenderar inte att fungera lika bra.

Menstruationskramper kan hjälpa till med andra metoder. Att minska salt och sockerintag veckan före en period verkar resultera i mindre allvarlig kramper. Att äta mat rik på kalcium som mjölkprodukter eller lövgröna grönsaker verkar också resultera i mildare kramper. Det är ofta tänkt att eliminering av koffein kommer att bidra till att minska kramper, men det är inte fallet. Minskat koffeinintag kan emellertid skära ner på ömhet i bröstet som inträffar före eller under en period.

Applicera värme på värkande områden kan också ge betydande lindring av menstruationskramper. Tidigare hade kvinnor att använda värmekuddar hemma. Nu fäster produkter som Therma-Care® diskret på antingen fram- eller baksidan av underkläder och kan ge värme till krampområdet i ca åtta timmar. Till skillnad från en värmeplatta kan de bäras på natten eftersom de inte blir heta nog för att bränna huden.

Det sista du kan göra när man har menstruationskramper är att flytta runt. Men stretching, walking och mild motion som yoga kan faktiskt ge lättnad. Faktum är att regelbunden motion kan göra smärta mindre allvarlig varje månad och gradvis göra kramper obetydlig.

Vissa kvinnor lindrar också månatliga menstruationskramper med hjälp av p-piller. P-piller tenderar att förkorta perioder och göra menstruationen mindre smärtsam. Återigen kan inte alla kvinnor ta p-piller. De ska inte tas av kvinnor som röker, eller som kan försöka bli gravid. De som är över 35 har ytterligare riskfaktorer för stroke när de tar p-piller, så kramavlastning bör vägas noggrant mot riskfaktorer.

Om du trots dina ansträngningar för att naturligt minska kramper, märker du fortfarande betydande smärta, du bör se din gynekolog eller familjehandledare att överväga andra alternativ. Ibland är kvinnor som får frekventa cyster på sina äggstockar mer benägna att krama. Kvinnor som har fibroids i livmodern kan också ha tyngre blödningar och svårare smärta. Orsakerna till dessa ytterligare villkor bör undersökas ytterligare.