Hur kan jag lindra klåda från gulsot?

Det finns flera sätt att lindra klåda från gulsot, men det är bäst att konsultera en vårdgivare för råd. Om din läkare känner det bra, kan han ordinera en lokal eller oral antihistamin eller andra mediciner. Solljusterapi, ibland kallad fototerapi, kan också hjälpa till att lindra den associerade klåden av gulsot. Ett hemmedel för att lindra klåda orsakad av gulsot är ett bakpulverbad, följt av en applicering av naturlig aloegel för att lugna din irriterad hud. Dessutom kan du ha coola och bekväma kläder som hjälper till att minska klåda från gulsot.

Gulsot uppstår när en överflöd av pigmentet som kallas bilirubin byggs upp i blodomloppet, vilket ger en gulaktig nyans till huden och tillhörande hudirritation. Antihistaminer kan lindra klåda, men dessa läkemedel kan inte rekommenderas för alla. Innan du använder ett preparat som innehåller en antihistamin, är det bäst att konsultera din läkare. Om din gulsot beror på leversjukdom, kan din läkare inte rekommendera att använda antihistaminer, eller han kan rekommendera en annan behandling för att lindra klåda från gulsot.

Som ett säkert alternativ, försök använda naturlig aloe-lotion för att lindra kliande hud. Många individer kan använda aloe utan några biverkningar, och du kan köpa aloegel i de flesta livsmedelsbutiker. För bästa resultat, var noga med att aloe är ren och naturlig. Om du föredrar kan du köpa en aloe vera-växt och extrahera gelén från bladen. Applicera inte aloe direkt på trasig eller infekterad hud.

För vissa individer kan en behandling med daglig solljus exponering hjälpa till att lindra symtomen på gulsot. För att lindra svår klåda från gulsot kan din läkare rekommendera att använda en fluorescerande lampa eller fullspektrumsbelysning under en viss tid varje dag tills symtomen minskar. Indirekt daglig exponering för solljus kan också vara till nytta för vissa individer. Detta kan innebära att du sitter nära ett soligt fönster i 20 minuter om dagen.

Bikarbonat av läsk, som ofta kallas bakpulver, kan sättas till ett kallt bad för att lindra klåda från gulsot. Häll ungefär en halv kopp i ditt badvatten för att få lättnad från torrhet, irritation och kliande. Dessutom kan du försöka lägga till havremjöl och en liten mängd mjölk för att hjälpa din hud. Ta inte heta bad när du upplever klåda från gulsot och klä dig i svala, bekväma kläder. Att bära bomullskläder för att hjälpa till att suga bort svettning kan vara bäst tills din gulsot rensas upp.