Hur kan jag behandla vaginal lukt?

Vaginal lukt är ett ömtåligt ämne. Det är uppenbarligen ett problem att kvinnor vill frigöra sig snabbt, men vanliga behandlingar kan inte göra något för att förbättra det. Det beror på att vaginal lukt kan ha flera olika orsaker, och saker som att försöka tvätta ut slidan eller duschen kan göra saker ännu värre.

En av de främsta orsakerna till vaginal lukt, speciellt en lukt som har en “fiskig” lukt är en bakteriell obalans eller bakteriell vaginos. Detta är inte en infektion i sig, men mer en minskad mängd naturliga jäst som motverkar bakterierna i kroppen. Det huvudsakliga sättet att behandla detta tillstånd är inte genom douching, vilket faktiskt kan orsaka bakteriell vaginos. I stället behöver kvinnor se sina läkare och få antibiotika för att minska bakterierna och återställa den naturliga balansen i slidan.

Vaginal lukt av fiskig sort kan också uppstå när kvinnor har en sexuellt överförd sjukdom (STD) kallad trichomonas vaginit. Lukten kan åtföljas av viss klåda och av slem som är gul eller grön i färg. Det här är en infektion, som kan förebyggas genom att använda kondomer under sexuell kontakt av något slag. När det misstänks måste det åter behandlas med antibiotika för att lösa problemet. Andra STD kan också leda till vaginal lukt och det är särskilt viktigt att få en lämplig diagnos innan en behandling fastställs.

Ibland sker en motsatt obalans när kvinnor har en jästinfektion. Skeden kan ha en jästlukt och i stället för att bakterierna är för höga är naturliga jästar för höga. Detta behandlas normalt med överdrivna anti-svampmedel som hjälper till att minska jästen tillbaka till en normal nivå.

Ett av problemen med att behandla antingen jäst eller bakterieinfektioner är att de kan orsaka obalans i andra riktningen. Detta är särskilt fallet när antibiotika används eftersom de kan orsaka jästinfektioner. Kvinnor kan ha en något sänkt risk om de äter yoghurt medan de tar antibiotika. De bör dock se efter tecken på närvaro av en jästinfektion efter en antibiotikaförlust, för att se till att man inte har utvecklats.

Det finns några andra orsaker till vaginal lukt som kan uppstå ibland. Att lämna en tampong i slidan kan skapa smitta och orsaka dålig lukt. Kvinnor som har stressinkontinens, i synnerhet småfall, kan ibland få lite urin på pads eller underkläder som sedan överförs till skönhetshår och orsakar en liten urinlukt. Detta kan åtgärdas genom att arbeta på Kegel övningar för att hjälpa till att strama bäckens golvmuskler. I sällsynta fall finns en öppning mellan vagina och anus, vanligtvis efter en oreparerad rip i födseln, och detta kan orsaka fekal materia att vara närvarande i skeden.

Det borde vara klart att lukt från slidan, som vanligtvis är luktfri, kan bero på många saker och bör tas på allvar. De är ofta lättbehandlade. Ändå är det viktigt att veta exakt vad man ska behandla, och många av behandlingarna kräver doktors diagnos och recept.