Hur kan jag behandla idrottsfot?

Idrottsfot, även känd som Tinea Pedis, är en relativt vanlig svamphudsinfektion. Det finns flera typer, med täthetinfektion, infektion av mockasin-typ och vesikulära infektioner är de vanligaste. Med en typisk tåninfektion, huden mellan tårskalar eller sprickor. Moccasin-typ infektioner orsakar också peeling och sprickbildning, men på botten av foten istället för tårna. Vesikulära infektioner skiljer sig avsevärt: de börjar med stora, vätskefyllda blåsor vanligen på toppen av foten.

I de flesta fall finns behandling för fotbollsspelare tillgänglig i disken. Icke-receptbelagda antifungaler finns tillgängliga i krämformerna för att spridas direkt på de drabbade områdena. Ojämnläkemedel inkluderar tolnaftat, mikonazol, terbinafin och clotrimazol.

Om ett fall är särskilt svårt eller inte förbättras efter behandling med receptbelagda läkemedel, kan en läkare ordinera starkare antifungaler, som kan komma i likformiga former till överkroppsmedlet eller som piller avsedda att tas oralt. Många receptbelagda behandlingar är helt enkelt högre doser av samma läkemedel som finns i disken, även om itrakonazol, flukonazol och butenafin också används.

De flesta sjukvårdspersonal är ovilliga att ordinera oral antifungal medicinering, såvida inte ett fall av idrottsfot är svårt eftersom de är dyra och kan orsaka signifikanta biverkningar. Patienter på dessa läkemedel måste övervakas och kan behöva periodisk testning för sådana biverkningar.

Det finns ett brett utbud av hemmetoder som har använts för att behandla fotsfot, men inte alla behandlingar har undersökts noggrant, och de bör övervägas med försiktighet. Hem rättsmedel kan inkludera användningen av tea tree olja, som är tillgänglig i de flesta hälsokostaffärer, samt tvätta fötter i något av antalet lösningar. Gnugga alkohol, ättika, svag blekmedelblandning, vitlök blandat med vatten, borsyra och rå honung har alla föreslagits som behandlingar.

Denna fungalinfektion kan reemerge även efter behandling med kraftfulla läkemedel. För att förhindra detta bör individer överväga att bära sandaler eller duschskor i omklädningsrum och andra gemensamma faciliteter. Personer bör hålla fötterna torra och ha på sig skor som möjliggör maximal luftflöde. Talcumpulver kan hjälpa till att hålla fötterna torra, vilket minskar möjligheten för svamp att blomstra.