Hur hanterar jag svullnad efter knäoperation?

Det är viktigt att hantera svullnad efter knäoperation, eftersom det kan leda till smärta och kan göra det svårare att återuppta vardaglig aktivitet. De bästa sätten att hantera svullnad är vila, höjden av benet och den vanliga appliceringen av is. Naturligtvis bör alla råd eller instruktioner från en läkare om läkningsprocessen och smärtlindningen alltid följas för att förhindra att knä skadas efter operationen. Medicinering kommer generellt också att ordineras för att minska smärta och svullnad.

Medan det är viktigt att gå upp på fötterna och börja röra sig så snart som möjligt efter knäkirurgi, bör detta endast ske under mycket korta perioder av aktivitet. Till exempel rekommenderas vanligtvis att gå upp och gå långsamt runt huset i fem eller tio minuter i timmen och sedan vila resten av tiden. Detta gör det möjligt för knäet att börja röra sig och bli starkare när musklerna bygger upp igen, vilket kommer att bidra till att påskynda läkningsprocessen och göra eventuell fysisk terapi lättare, men det kommer inte att orsaka för mycket svullnad. Att stanna på fötterna för länge kan göra svullnad mycket värre.

När du vilar, är det dags att höja och isen knäet. Det är bäst att placera knäet ovanför höfterna för att minska svullnaden, vilket vanligen enkelt kan uppnås genom att lägga några kuddar under benet, oavsett om du sitter i en vilstol eller lägger dig i sängen. Is bör appliceras med jämna mellanrum: Placera det på benet i ca 10-15 minuter, avlägsnas sedan i samma tid och sedan sättas på igen. Området kommer typiskt också att förpackas med ett kompressionsbandage för att hjälpa till att kontrollera svullnad efter knäoperation.

Medicinering kan användas för att lindra svullnad och smärta, men var noga med att bara använda det som ordinerades för dig och följa anvisningarna noggrant. Det kan ta veckor innan svullnaden är helt borta och innan mer normal aktivitet kan återupptas. Läkare beräknar generellt en viss fysisk terapi, vilket också kan bidra till att främja läkning i knäet. Om knätet uppträder särskilt svullet eller väldigt varmt vid beröring efter operationen eller om röda streck kan ses, är det nödvändigt att gå tillbaka till medicinsk behandling, eftersom leden kan vara smittade.