Hur hanterar jag svullnad efter en hysterektomi?

Många kvinnor upplever bukvullnad efter en hysterektomi, men det finns olika sätt att hantera problemet. Det är mycket viktigt att få tillräckligt med vila för att låta snittet läka, för mycket aktivitet för tidigt efter operation kan bidra till svullnad. Antiinflammatoriska läkemedel är ett annat alternativ som kan ge lättnad. Applicering av isförpackningar kan minska inflammation runt operationsplatsen. Band eller underkläder som ger stöd av buken kan också hjälpa till.

En av de vanligaste orsakerna till svullnad efter att ha en hysterektomi är för mycket aktivitet. En hysterektomi är ett stort kirurgiskt ingrepp och kroppen behöver tid att återhämta sig och läka, kvinnor som är angelägna om att återgå till det normala kan göra för mycket för fort. Överdriven vandring, lyftning eller ens stående kan förvärra vävnaderna i buken och få dem att svälla och kan så småningom leda till skada. Kvinnor som återhämtar sig från operationen bör vara säker på att följa sin läkares order om vila och lämpliga aktivitetsnivåer, även om de känner att de kan göra mer.

Medicinering är ett annat alternativ att hantera svullnad efter en hysterektomi. Många läkare kommer att förskriva antiinflammatoriska läkemedel för patienter innan de skickas hem efter operationen. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, eller NSAID, som finns tillgängliga över disken, kan också vara till hjälp för att minska svullnad samt hjälpa till att hantera smärta. Patienterna bör rådgöra med sina läkare innan de tar något läkemedel för att säkerställa att det är det bästa alternativet.

Applicering av kyla kan också bidra till att sätta ner bukhålan efter en hysterektomi. Svullnad orsakas generellt av inflammation i vävnaderna runt snitten, och förkylning bidrar till att minska inflammationen. Isförpackningar eller kalla kompresser bör appliceras på det svullna området under korta perioder, följt av raster för att hålla vävnaden från att bli för kall. De ska inte appliceras direkt på huden eller vänta tills området blir dom.

De som lider av svullnad efter en hysterektomi-svullnad kan också dra nytta av att använda kompression på operationsplatsen. Kompression kan hjälpa till att minska vätskans ackumulering i omgivande vävnader. Ett alternativ är användningen av kompressionsband som går runt magen för att hjälpa till att styra eventuella förändringar av interna strukturer under läkning. Stödslang eller underkläder kan också användas. De bör vara stödjande men inte restriktiva, eftersom de som är för snäva kan förvärra svullnaden istället för att hjälpa.