Hur hanterar jag skäggutslag?

Skäggutslag är ett irriterande, ibland smärtsamt problem som kan bli värre över tid om det inte känns igen och behandlas ordentligt. Det är bäst att undvika tillståndet helt och hållet genom att vidta förebyggande åtgärder, t.ex. att inte använda gamla eller smutsiga rakhyvlar och öva bra personlig hygien. Varmt saltvatten suger kan hjälpa till om utslaget utvecklar pustler. Aktuella antibakteriella krämer och lotioner kan också hjälpa till att lindra symtomen. I avancerade fall kan receptbelagda antibiotika vara nödvändiga för att läget ska läka ordentligt.

Annars känd som frisörens klåda uppstår skäggutslag när hårsäckarna i ett skäggsområde blir infekterade med bakterier. Normalt kommer bakterierna som orsakar tillståndet inte att kunna bryta barriären i huden, men rakningar kompromissar den barriären, vilket gör att bakterierna kan infektera folliklarna. Konditionen, som vanligen är känd i medicinska kretsar som sycosis barbae, kommer typiskt att framstå som ett rött kliande utslag som kan utveckla små, pusfyllda fickor.

Det är bäst att undvika utslaget helt och hållet genom att följa enkla förebyggande åtgärder. Först och främst måste du följa god personlig hygien, tvätta ansiktet och händerna ofta för att förhindra spridning av bakterier. Använd inte smutsiga eller slitna rakhyvlar och undvik att återanvända engångsartiklar. Det är klokt att inte dela klipper eller kammar med en annan person för att det skulle kunna sprida bakterier. Även om rakning medan ditt ansikte är våt kan känna sig mer bekvämt kan det uppmuntra utslaget eftersom huden är mer utsatt för bakteriell intrång när den är våt.

Om du misstänker att du har skäggutslag, bör du undvika rakning eller åtminstone byta till en elektrisk rakapparat. Elektriska rakapparater är mindre traumatiska mot huden. För milda fall kan teolja hjälpa till. Tea Tree Oil fungerar som en antiseptisk och har antibakteriella egenskaper. Du kan hitta aftershave-lotioner som innehåller te-trädolja, och det kan vara fördelaktigt att lägga till det i din rakningsrutin, även innan det finns några tecken på utslag.

I vissa fall kommer små vita pustler att bildas i utslaget. Användning av varmt saltvatten blötlägger i 15 minuter två gånger om dagen hjälper till att lindra det tillståndet. Om utslaget inte förbättras efter några dagar eller blir värre, kan du behöva antibiotika och ska se din läkare. Ibland kommer en aktuell antibakteriell kräm, såsom vioform eller mupirocin, att ordineras. I allvarliga fall kan orala antibiotika behövas.

Vänster obevakad, skäggutslag kan bli ett kroniskt tillstånd och kan även orsaka ärrbildning. Vissa villkor, såsom diabetes eller autoimmuna störningar, kan predisponera dig för detta tillstånd. När du har kommit på skäggutslag är det vanligen en indikation på att du kommer att bli mottaglig för det i framtiden. I så fall måste du alltid vara mycket samvetsgrann i din personliga hygien och vidta nödvändiga förebyggande åtgärder för att undvika att få utslag.