Hur förhindrar jag överdriven supination?

Överdriven supination kan orsaka smärta i leder och ledband i foten, men det finns sätt att förhindra det. Dina skor och fötter bör undersökas för att avgöra om du har en supinerad fot. När denna bestämning har gjorts kan ett samråd med en podiatrist behövas för att identifiera den bästa handlingen. Vissa typer av skor med specialdesignade sålar kan bäras för att förhindra överdriven supination. Specifika förstärknings- och sträckningsövningar kan också bidra till att förhindra detta tillstånd.

Supination hänvisar till en vridningsrörelse som vanligen förekommer vid fotledet. Många människor upplever en liten mängd supination när de går eller kör. Överdriven vridning kan leda till ett antal olika sjukdomar, såsom led, ligament och ryggsmärta. I extrema fall kan detta tillstånd få en person att rulla över på fotleden medan han går, kör eller tränar. En olycka som denna kan orsaka allvarlig ligamentskada eller en benfraktur.

Det finns flera sätt att avgöra om du upplever detta tillstånd. Börja med att undersöka dina skosålar för tecken på överdriven slitage på utsidan. Undersök fötterna för att avgöra om huden är tjockare på sulans ytterkant. Våt fötterna och gå över ett betonggolv för att leta efter bevis på en onormalt hög båge. Om någon av dessa tecken är närvarande, lider du förmodligen av någon form av detta tillstånd.

Om du tror att överdriven vridning är närvarande, kommer ett samråd med en podiatrist troligen att behövas. En fullständig undersökning av dina fötter kommer att genomföras under detta samråd. Denna undersökning kan innefatta en kör- eller fotstrecksutvärdering för att fastställa omfattningen av problemet. Podiatristen kommer då att rekommendera någon form av behandling för att rätta till tillståndet eller förhindra att det förvärras. Behandlingsalternativen kan omfatta specialiserat skor, förstärkande manövrer och stretchövningar.

Flera typer av specialskor är tillgängliga för att korrigera eller förhindra detta tillstånd. Många sportskor och serviceskor är utrustade med en speciellt utformad innersula som kurvor foten mot bågen. Kileformade insatser är också tillgängliga för att konvertera vanliga skor till ortotiska skor. I allvarliga fall kan en läkare ordna ett par skräddarsydda innersulor för dina vanliga skor.

Vissa typer av förstärkning och sträckningsövningar kan också bidra till att förhindra överdriven vridning. En tandläkare kan ordinera en förstärkning som passar dina individuella behov. Det är också en bra idé att ordentligt sträcka dina kalvsmuskler innan de går långa avstånd. Spända muskler är ofta orsaken till för mycket supination. Kalvsmusklerna bör sträckas samtidigt som fötterna är raka och framåtriktade.