Hur effektivt är nässla för håravfall?

Medan du använder nässlor för håravfall förebyggande behandling inte är en garanterad lösning, har vissa kliniska studier visat att det är något effektivt. Nässla är ett växtrotsextrakt som läggs till hårprodukter för att stimulera hårväxt och blockera överskott av DHT. Örten, även känd som stickande nässla, är mest effektiv vid behandling av manliga och kvinnliga mönstret skallighet. Förutom schampon och balsam, kan njurkomplement tas oralt som ett vitamintillskott.

Omfattande vetenskapliga studier har inte genomförts för att bevisa den absoluta effekten av nässla för håravfall. Begränsad försöksforskning har visat att örten kan hämma produktionen av hormonet DHT, vilket huvudsakligen är ansvarigt för överskott av håravfall. När nässla kombineras med andra örter, som såg palmetto, ökar effektiviteten vid hämning av produktionen av DHT. Några kända tillverkare som säljer hårborttagningsmedel och behandlingar i butiker använder nässlor i sina formler.

Det finns två sätt att skörda fördelarna med att använda nässlor för att behandla håravfall. Den första är genom att ta den som ett oralt tillskott, vilket finns i de flesta hälsofood specialaffärer. Det marknadsförs ofta som “nätrot” och den rekommenderade dosen är minst 500 milligram (mg) dagligen. De som lider av kvinnlig mönster skallighet har också sett positiva effekter med hjälp av aktuella lösningar.

Vissa använder aktuellt nässla för håravfall i form av extraktkrämer, lösningar, schampon och balsam. Förutom att blockera produktionen av överskott av androgener, antas aktuella applikationer stimulera hårbotten, stärka håraxeln och stimulera hårets rot. Biverkningar av att använda aktuell nässla inkluderar hårbottenirritation, klåda och milda brännande känslor. Före användning av aktuellt nässlextrakt rekommenderas det att enskilda användare utför ett allergipatchtest eller kontakta en medicinsk professionell.

Biverkningar av att ta nässla oralt inkluderar matsmältningsbesvär, gas, uppblåsthet och svårighet att urinera. Vissa typer av personer ska inte ta njurkomplement, inklusive de med hjärtsjukdomar och njursjukdomar. När det absorberas av blodomloppet kan nätutdraget få kroppen att hålla kvar överskottsvätska.

Alopecia areata patienter använder ibland nässlor för håravfall, eftersom preliminär forskning har visat att denna metod har viss framgång för att bekämpa denna autoimmuna störning. Sjukdomen får kroppen att kasta sitt eget hår eftersom det väsentligen avvisar det som ett hot mot sitt eget immunförsvar. Många av dessa patienter försöker nässla i det aktuella formatet i hopp om att det kommer att stimulera hårtillväxten igen.