Hur effektivt är kortison för eksem?

Cortison är vanligtvis en mycket effektiv behandling mot eksem, även om resultaten kan variera från person till person. Det är ofta en av de första sakerna som läkare rekommenderar för eksem drabbade om vanliga krämer och lotioner inte fungerar. Cortison är ett hormon som innehåller steroider för att lindra klåda samt oljor som kan hålla huden smurt. Krämer som innehåller hormonet finns tillgängliga i de flesta apotek och drogbutiker runt om i världen, och läkare föreskriver ibland också högre koncentrationer per person. I extrema fall kan injektioner administreras med generellt goda resultat. Det är viktigt att notera att medan kortison för eksem kan ge snabb och tillförlitlig lindring, kommer det vanligtvis inte att bota det underliggande tillståndet. I de flesta fall kommer stopp av en kortisonregim att utlösa irritationen.

Eksem är en inflammation i det övre skiktet av huden som vanligen orsakas av ett överaktivt immunförsvar. Den presenterar som torr, röd, kliande utslag och kan utlösas av ett antal saker. Ibland är en persons kost att skylla, och saker som lufttorkning, fuktighet, dammnivåer och känslighet för saker som tvättmedel eller parfymer är också vanliga orsaker. Till skillnad från de flesta vanliga torr hud, svarar emellertid vanligtvis inte normalt lotion och vanliga aktuella fuktighetsgivare. Vissa företag gör speciella “eksem cremer” som är tjocka och fulla av oljiga mjukgörare, och ibland dessa arbeten. När de inte gör det, rekommenderar läkare ofta kortison.

Cortison är ett hormon som människor utsöndrar naturligt, vanligtvis som svar på stress, och dess huvudroll är att lugna inflammation. Många forskare och forskare tror att denna funktion var viktig evolutionärt för att förbereda människor för vad som kallas “kamp eller flyg” svar på livshotande situationer, men i högre koncentrationer har det också ett antal viktiga medicinska användningsområden. Hormonet syntetiseras oftast i laboratorier och används i lotioner och andra aktuella krämer, även om det ibland också kan beredas i flytande form för injektion också.

Steroidhormonet brukar fungera för att lugna eksem av två anledningar: det kan hjälpa kroppen att sluta attackera sig genom att undertrycka immunsvaret, och det kan lindra klåda och obehag på ytnivå genom att minska inflammation på plats. Båda dessa effekter är dock tillfälliga. Krämen fungerar ofta bra, men det anses inte som en botemedel.

De flesta som lider av kronisk eksem serveras bäst genom att försöka hitta källan till deras tillstånd, sedan behandla eller ta bort den utlösaren. Över tiden slutar kortison ibland att vara lika effektiv som den en gång var, och människor befinner sig med starkare och starkare koncentrationer för att se resultat. Medan det vanligtvis inte är något särskilt farligt för detta, är det inte alltid väldigt bra. Att lära några tips för att maximera steroidens effektivitet, även på kort sikt, kan hjälpa till att undvika överanvändning.

Cortison är vanligtvis mest effektiv när den appliceras på fuktig hud, gnidas in och följs upp med en god kvalitetskräm. Att använda aktuella krämer och lotioner direkt efter bad är ofta den bästa kursen. I allmänhet bör kortisonkrämer, lotion eller salva användas i små mängder och arbeta gradvis in i huden. Efter applicering med en god kvalitet kroppskräm eller lotion kan hjälpa till att hålla området så fuktigt som möjligt.

Cortisonsprutor är användbara för hårbotten och kan hålla hårbotten fuktig och förhindra att håret blir fettigt. Personer som behöver injektioner får ofta dem på ett rutinmässigt schema som syftar till ungefär samma tid varje vecka eller månad för att tillåta medicinen att fördela sig jämnt över hela kroppen. Injektioner är ofta den bästa kursen för personer som har hudirritation som täcker de flesta av deras kroppar – situationer där regelbundet applicering av krämer och gnid kan vara mycket tungt, med andra ord.

Biverkningar som har rapporterats vid användning av kortison för eksem innefattar spindelvener, tunn hud, glaukom och grå starr. Dessa biverkningar är vanligtvis förknippade med stora mängder av de starkare receptbelagda doserna.

Kortison är ett lämpligt val vid behandling av eksem för de flesta människor när de används sparsamt och bör orsaka små eller inga biverkningar. I allmänhet är starkare kortisonkrämer avsedda att användas endast under en kort tid, medan patienter oftare använder de lägre styrka sorterna för daglig användning.