Hur effektivt är ginseng för viktminskning?

De flesta hälsoexperter är överens om att Ginseng i sig inte är mycket effektivt för viktminskning. Ginseng är en ört som har många dokumenterade fördelar och användningsområden. Många använder det tillsammans med andra viktminskningsplaner och kan hävda att det kan öka resultaten eller göra det lättare att kasta övervikt – men i de flesta fall är dessa resultat mycket individualiserade och bygger inte på någon form av vetenskaplig stöd. Ört används mest som stimulant och kan faktiskt uppmuntra aptit hos personer som tar det. Det kan också bidra till att minska blodsockret, vilket kan göra det verkligen användbart för diabetiker. Att tillsätta ginseng till en redan hälsosam kost kan hjälpa en person att förbättra sin hälsa, men om inte personen personligen också noggrant tittar på kalorier och införlivar fysisk aktivitet i varje dag, är det osannolikt att tillägget kommer att orsaka betydande viktförändringar.

Vissa dieters använder ginseng för viktminskning eftersom det rapporteras att påskynda en trög metabolism och öka energinivåerna. Detta kan hjälpa en person att må bättre och vara mer aktiv och därigenom öka viktminskningen. Dessa påståenden är inte alltid universella och de tenderar att bero mycket på personen. I en utsträckning kan de också bero på vilken typ av ginseng som tas.

Det är viktigt för dieters att inse att det finns flera olika örter som går under namnet “ginseng”, inklusive amerikanska, sibiriska och asiatiska sorter. Amerikanska ginseng, som formellt kallas Panax quinquefolius, och asiatisk ginseng eller Panax ginseng, är några av de vanligaste sorterna som ingår i energidrycker för deras påstådda förmåga att förbättra mental skärpa och fysisk uthållighet. Allt som bär “ginseng” -namnet är biologiskt relaterat till dessa två typer av växter, men kan inte nödvändigtvis ha samma fördelar.

Andra rapporterade – men inte bevisade – fördelar med att ta ginseng inkluderar lindring av trötthet, förbättrad uthållighet och behandling av tillstånd som erektil dysfunktion. Alla dessa användningsområden tyder på att ginseng verkar som ett stimulansmedel som kan bidra till att öka en persons metaboliska takt. Med en snabbare ämnesomsättning kan dieters konsumera ett hälsosamt intag av mat samtidigt som färre kalorier omvandlas till fett.

En minskning av fettkalorier leder normalt till viktnedgång, särskilt om den kombineras med fysisk aktivitet. Huruvida detta är en inneboende fördel för örten är dock mestadels okänd. De få studier som har gjorts på olika typer av ginseng visar att tillägget kan erbjuda några av dessa fördelar för möss, men motsvarande studier på människor har inte varit så framgångsrika. Mycket beror på individen, och det är svårt att göra generella slutsatser.

En annan rapporterad användning för ginseng är som en behandling för aptitlöshet, vilket tycks motsäga användningen av ginseng för viktminskning. Även om tillägget kan ge människor mer energi, kan det också få dem att äta mer. Detta kan relateras till förmågan hos vissa typer av ginseng att sänka blodsockret, när blodsockernivån är låg, blir människor hungriga och ofta längtar efter livsmedel som är höga i socker. Människor som använder ginseng med hopp om att gå ner i vikt kommer sannolikt att få mest nytta genom att öka sitt intag av hälsosamma livsmedel och träna regelbundet för att hålla blodsockernivåerna normala.

Även om det inte finns några tydliga bevis på att någon typ av ginseng kan hjälpa till med viktminskning, tyder studier på att både amerikanska och asiatiska sorter kan bidra till att sänka blodsockret, även kallat blodsocker, hos personer som har typ 2-diabetes. Typ 2-diabetes är ett medicinskt tillstånd där bukspottkörteln inte längre kan producera det insulin som krävs för att bryta ner och buffra sockerarter i livsmedel.

Medicinska experter varnar människor att inte ta ginseng för viktminskning eller något annat syfte utom under tillsyn. Detta gäller särskilt för diabetiker. En person som redan tar mediciner för att hjälpa till att reglera hans eller hennes blodsockernivåer kan tycka att att ta ginseng sänker nivåerna för mycket, vilket kan leda till ett farligt tillstånd som kallas hypoglykemi. Diabetiker som tar ginseng bör regelbundet övervaka deras blodsockernivåer.

Ginseng anses vanligtvis vara säkert när det tas över en relativt kort tidsperiod, även om vissa människor kan ha en allergisk reaktion. Den vanligaste biverkningen är sömnlöshet. Det rekommenderas inte att kvinnor som är gravid eller ammar tar detta tillskott. Dessutom bör amerikansk ginseng inte användas av personer som tar warfarin eller andra antikoagulanta läkemedel på grund av risk för allvarliga interaktioner. Tillägget kan också påverka effektiviteten hos vissa typer av antidepressiva medel.

Även om vissa människor hävdar framgång från att använda ginseng för viktminskning, bör konsumtion av detta tillskott inte vara den enda metoden som används för att uppnå viktmål. Att äta en hälsosam kost och få regelbunden fysisk aktivitet är vanligtvis de viktigaste delarna av långsiktig viktkontroll. Ginseng kan hjälpa dieters att uppnå resultat snabbare, men inte i frånvaro av andra hälsosamma beteenden.

De flesta experter rekommenderar också att ställa in inkrementella viktminskningsmål istället för att leta efter en omedelbar lösning. Ginseng kan vara en del av denna plan, men borde inte vara det enda verktyget i en dieters arsenal.