Hur effektivt är diuretika för viktminskning?

Diuretika är inte särskilt effektiva för viktminskning. Dessa “vattenpiller” fungerar som en tillfällig lösning som eliminerar uppblåsthet och “vattenvikt” från kroppen, men de leder inte till att en person förlorar fett. Att använda diuretika för viktminskning är inte bara en ineffektiv lösning på lång sikt, men det kan också vara potentiellt farligt och det rekommenderas inte av läkare.

Dessa läkemedel uppmuntrar bara urinering, ofta genom att öka flödet av urin från njurarna eller genom att förhindra natriumabsorption, så överskott av natrium i kroppen tas sedan bort i urinen. När natrium absorberas i kroppen, det orsakar en person att behålla vatten, vilket orsakar uppblåsthet och vatten viktökning. Diuretika hjälper till att förhindra och lindra detta.

Folk använder diuretika för viktminskning när de vill gå ner i vikt snabbt, eftersom de snabbt kan minska uppkomsten av uppblåsthet. Detta bör inte betraktas som sann viktminskning, men eftersom den person som slutar ta diuretika och fortsätter att äta och dricka normalt kommer vikten att komma direkt tillbaka. Snarare än att använda diuretika, rekommenderar experter att göra hälsosamma förändringar i kosten och införlivar regelbunden motion i vardagen. För att minska uppblåsthet kan individer skära ner på salt och öka mängden vatten de dricker, vilka båda kan vara effektiva på relativt kort sikt.

Användning av diuretika för viktminskning kan vara farligt, det kan orsaka kaliumnivåer i kroppen att falla och kan även leda till uttorkning. Dehydrering som leder till en elektrolytbalans i kroppen har potential att vara dödlig eller för att orsaka permanent skada på njurarna. Det föregås ofta av muskelsvaghet, illamående eller trötthet, och kan leda till en oregelbunden hjärtslag. Generellt bör diuretika tas om de rekommenderas av en sjukvårdspersonal, till exempel för personer som lider av högt blodtryck eller för kvinnor som tycker att de behåller vatten före menstruationen.

Snarare än att ta diuretika piller för att förhindra uppblåsthet och vattentåthet, använder många människor naturliga diuretika istället. Koffeinerade drycker som kaffe och te fungerar som naturliga diuretika, liksom tranbärsjuice. Att äta frukt och grönsaker kan också öka frekvensen av urinering. Det är viktigt för människor att ersätta alla vätskor som förlorats med vatten. Individer bör komma ihåg att snabb viktminskning av någon typ är ohälsosam och kan vara potentiellt mycket farlig för kroppen.