Hur effektivt är ciprofloxacin för lunginflammation?

Effektiviteten av att ta ciprofloxacin för lunginflammation beror i stor utsträckning på den speciella bakteriestammen som orsakar sjukdomen. Ciprofloxacin, vanligtvis kallad Cipro®, tillhör fluorokinolongruppen av antibiotika, som ofta används för att behandla luftvägsinfektioner på grund av det brett spektrum av bakteriella organismer de förstör. Quinoloner är emellertid inte effektiva mot svamp- eller virusinfektioner. Ciprofloxacin kan producera ett antal biverkningar och har förknippats med en ökad risk för tendinit eller senbrott.

Enligt forskning orsakar Staphylococcus aureus och Streptococcus pneumoniae de flesta fall av lunginflammation. Studier visar att ciprofloxacin endast är effektivt mot dessa bakteriestammar om de inte är penicillin eller meticillinresistenta. Det är dock effektivt mot många andra bakterier som orsakar pneumoni, inklusive Haemophilius influenzae, Moraxella catarrhalis och Pseudomonas aeruginosa. Förutom att förskriva ciprofloxacin för lunginflammation, använder läkare ciprofloxacin för bihåleinflammation, hud- och strukturinfektioner, ben- och ledinfektioner och urinvägsinfektioner. Denna medicinering används också för att behandla mjältbrand och tyfusinfektioner.

Tillgänglig i belagd tablett, oral suspension och intravenös lösning eliminerar ciprofloxacin mottagliga bakterieinfektioner genom att störa enzymerna topoisomeras II och IV. Utan dessa vitala komponenter kan bakterier inte reparera, replikera och transkribera deoxiribonukleinsyra, vanligen kallad DNA. Patienter tar vanligtvis den föreskrivna dosen två gånger om dagen, var 12: e timme, under en bestämd tidsperiod.

Patienter kan ta ciprofloxacin med eller utan mat, men absorptionen ökar när den konsumeras med en måltid. De som behöver aluminium- eller magnesiuminnehållande antacida ska ta dessa preparat antingen två timmar före eller efter att ha tagit ciprofloxacin för lunginflammation. Kalsium, järn och zink inhiberar också korrekt absorption av läkemedlet. Medicinen, i sig själv, stör koffeineliminering. Ciprofloxacin interagerar med många vanliga läkemedel, inklusive blodförtunnare, orala diabetiska formuleringar och beslagsmedicin.

De vanligaste biverkningarna som patienter upplever vid behandling med ciprofloxacin för lunginflammation är diarré, illamående och kräkningar. Jästinfektioner och förvärrade gastrointestinala symtom associerade med clostridiumbakterierna kan också förekomma. Patienter som använder ciprofloxacin kan också uppleva yrsel, nervositet, extrem trötthet eller sömnlöshet. Allvarliga biverkningar inkluderar allergiska reaktioner, ben- och ledstyvhet, blodtrycksmässig oregelbundenhet och hjärtdysrytmier.

Risker som är förknippade med ciprofloxacin inkluderar möjligheten att utveckla inflammerad eller bristad senor, och patienter i vilken ålder som helst kan utveckla irritation eller svullnad runt lederna. Achillessenen påverkas oftast, men symtom kan uppstå i hand, tumme, biceps eller axel. Patienter med artrit som engagerar sig i fysisk ansträngning eller som tar kortikosteroider under behandlingstiden är i allmänhet högre risk. Villkoren kan också inträffa hos äldre och hos organtransplanterade patienter.