Hur blir jag av med keloider?

Det finns ett par olika sätt att bli av med keloider, och mycket beror på vad som orsakade dem, var de befinner sig och hur länge de har blivit växande. Generellt är keloider upptagna klumpar av kollagen som bildas när ärrvävnad växer oregelbundet eller till och med bara snabbare än ett sår läker. Det kan hända att du kan ta bort små klumpar med enkla hemmetoder, och regelbundet tryck på området fungerar ofta, till exempel, och regelbundet dabbing på webbplatsen med naturliga antiseptika som tea tree olja kan också få resultat. Andra lösningar behöver vanligtvis ingripande eller åtminstone övervakning av en utbildad medicinsk proffs. Flytande kväve som appliceras på platsen med jämna mellanrum kan frysa tillväxten i många fall, och steroidinjektioner kan hjälpa till att krympa från insidan ut. Mycket envis eller irriterande tillväxt kan också tas bort kirurgiskt, men denna lösning är normalt reserverad för mycket extrema fall eftersom det tenderar att bära många risker och eventuella biverkningar.

Keloider kan förekomma var som helst på en persons kropp, men de är vanligast på rygg, öron, bröst och axlar. De kan utvecklas i ärrvävnaden av eventuella skador eller störningar i huden, inklusive piercingar, bugbett, akne och skär. Dessa typer av ärr kan påverka någon i alla åldrar.

De brukar inte betraktas som en “normal” del av läkning, men i de flesta fall finns det inte heller någonting som oroar sig för dem själva heller. Precis detsamma kanske du vill ha din borttagen om de ger dig problem. Keloider är ofta glänsande och fula, och de kan vara smärtsamma om de hindrar rörelse eller fortsätter att växa större efter läkning. I dessa fall ser människor ofta på sätt att ta bort dem, allt från enkla hemmetoder till mer avancerade medicinska förfaranden.

Naturliga hemmet metoder är vanligtvis ett bra ställe att börja, speciellt om dina keloider är små eller bara har bildats. Att använda tryck är vanligtvis en lätt början, speciellt för små keloider som har utvecklats till följd av saker som akne eller öronpiercingar. Ibland kan du bara trycka på sidan med din hand eller några fingrar, men i de flesta fall måste trycket vara mer eller mindre konstant för att vara effektivt. Att fasta ett tätt bandage eller omslaget gasbind är ofta den bästa kursen.

Teolja och vitamin E-olja kan appliceras flera gånger om dagen för att också bli av med keloider. Dessa arbetar för att isolera huden under nötningen och kan hjälpa vävnaderna att krympa och i slutändan försvinna. Var och en av dessa naturliga metoder tar tid att arbeta, så en person får inte se resultat förrän veckor eller till och med månader efter att behandlingen har påbörjats.

Många människor hittar också flytande kväve effektivt. Regelbundna användningar av detta slipmedel kan i huvudsak frysa tillväxten, vanligtvis genom att döda cellerna som fäster den på huden. Frysning av en keloid innebär ofta flera behandlingar, vanligtvis cirka en månad från varandra. Denna metod är vanligtvis framgångsrik, men mycket beror på tillväxtens storlek och hur ofta du får behandlingar. Det finns en chans att denna behandling kan permanent lätta huden där keloid var belägen, särskilt om din hud redan är på mörkare sida till att börja med.

Steroidinjektioner är ett annat alternativ. Dessa injektioner ges vanligen en gång per månad i ungefär sex månader, varefter keloiderna vanligtvis har platts ned till huden och blir svårare att se. Ett annat alternativ är kiselband, som appliceras som ett bandage över ärret och vänster på en hel dag. Kiselkrämer rekommenderas ibland också att behandla symptomen som är associerade med keloider, som brännande, klåda och stickningar i smärtor.

Excision, som är i huvudsak kirurgi, kan användas om alla andra behandlingar misslyckas. Detta är typiskt en sista utväg på grund av rädslan att den nya kirurgiska ären kommer att utveckla en ny keloid. Kirurger administrerar ofta steroidinjektioner eller strålning efter operation för att förhindra nya tillväxter vid snittstället.