Hur behandlar jag tånagsmärtor?

De vanligaste orsakerna till tånmärgs smärta är dåligt passande skor, ingrown tånaglar, svampinfektioner och skador. Alla dessa problem kan ofta behandlas hemma med åtgärder som diskotek och korrekta skor. I vissa fall kan det dock bli nödvändigt att besöka en sjukvårdspersonal för professionell rådgivning och behandling.

Ett av de enklaste tånagelproblemen att behandla är smärta orsakad av felaktigt passande skor. Skorna du bär kan orsaka smärta om tålboxen är för smal för att få dina fötter tillräckligt med utrymme. Något av tårna kan påverkas, men storån tenderar att ta största möjliga tryck från skor som är för snäva.

Höghälsade skor orsakar ofta den här typen av smärta, eftersom skopans form normalt innehåller en smal tå. Hälgens höjd är en annan faktor, och i allmänhet ju högre hälen desto mer sannolikt är skoen att orsaka någon form av smärta. Att bära bekväma, låghälsade skor istället för högre klackar är det bästa sättet att minska tånagsmärtor orsakade av skor.

Om orsaken till denna typ av smärta inte behandlas kan problemet försämras avsevärt, och ingreppade tånaglar är en vanlig följd. På lång sikt kan täta skor skjuta storågen ur justering, tvinga foget att juta ut från fotens sida och svälla, vilket producerar det som kallas en bunion. Bunions kan vara extremt smärtsamt, och svåra kan kräva operation för att behandla effektivt.

En ingrown tånagel utvecklas vanligen om nageln på storågen klipps med en rundad kant. När nageln växer blir den inbäddad i huden längs sidan av tånageln. Att bära höghåriga skor kan också lägga på trycket på nageln och orsaka detta problem.

För att behandla en ingrown nagel, dra din fot i ett bad med varmt vatten och Epsom salter för att mjukna huden. Efter ca 15 minuters genomtorkning torka tån och försiktigt tryck huden bort från nageln tills den skiljer sig från huden. Applicera en liten mängd antiseptisk salva för att förhindra att området smittas. Blötläggningen bör upprepas vid behov, tills spiken är tillräckligt lång så att den inte längre växer in i huden. För att förhindra att problemet återkommer, kan det hjälpa till att klippa dina tånaglar rakt över, snarare än med en rundad kant och att bära rätt passande skor.

Det är viktigt att fånga inåt tånaglar tidigt innan de blir för djupt inbäddade. Om de ignoreras för länge kommer det inte vara möjligt att behandla problemet hemma med hjälp av den här metoden. I sådana fall krävs mindre operation med lokalbedövning. I detta förfarande kommer en sjukvårdspersonal att ta bort ingrown bitar av tånagel eller, om det behövs, hela spiken.

Toenail smärta kan ibland orsakas av en svamp som Tinea Pedis, vilket orsakar idrottsfot. Vanliga symptom är tjocka, smulande tånaglar, smärta och svamptillväxt mellan tårna. Ett mildt fall av fotsfot kan behandlas genom blötläggning av den drabbade foten i en blandning av 25% ättika i vatten. Denna behandling ska användas dagligen tills svampen är borta, och fötterna ska hållas torra så mycket som möjligt annars.

Om detta inte blir av med svampen, är över-the-counter orala mediciner eller hudsalvor vanligtvis effektiva. I allvarliga fall kan du behöva receptbelagd medicinering. Ibland kan en medicinsk proffs förskriva ytterligare antibiotika eller andra mediciner för eventuella åtföljande problem.

Nagelsmärta som orsakats av en skada, som en stubben eller något föll på foten, är vanligtvis ingen orsak till larm. Håll ögonen på skadan i några dagar för att vara säker på att det inte är allvarligt och behandla obehaget med överklagande medicinering. Om smärtan inte går iväg eller blir värre, se en sjukvårdspersonal för att vara säker på att det inte finns någon allvarlig skada, som till exempel en fraktur till tån.

Eventuell smärta eller skada som inte blir bättre, eller som åtföljs av en infektion, kommer vanligtvis att kräva professionell medicinsk vård. Symptom på infektion kan innefatta pus, hud som är varm vid beröring och svullnad runt tånageln. Behandling innebär vanligtvis en behandling med orala antibiotika eller hudkräm, även om detta beror på den underliggande frågan.