Hur behandlar jag peeling fingerskinn?

Peeling fingerskinn kan vara ett symptom på flera olika förhållanden, så behandlingen beror på vad som orsakar hud på fingrarna eller händerna för att skala. Vanligtvis har detta tillstånd en miljö orsak, som friktion eller solbränna, och kommer att läka sig själv utan ingrepp. När torr luft och exponering för vind och kyla orsakar sköljande hud, använder fuktkräm på det drabbade området och skyddar det mot irriterande kan läka det. Ibland kan peeling fingerskinn orsakas av svamp, bakterie eller virusinfektioner i huden och kan behöva behandling av en läkare.

Den vanligaste orsaken till peeling hud är antingen solbränna eller friktion som har orsakat en burstblåsare. Båda dessa förhållanden kommer att rensa upp sig själv inom några dagar och behöver inte besöka en läkare. Skal hud som orsakas av en blåsor bör täckas för att förhindra sårinfektion. Använd fuktkräm kan hjälpa lugna solbränna huden tills det läker.

När miljöförhållandena skullar fingerskinnet kan händerna bli råa, spricka och blöda. Det är viktigt att inte plocka på den lösa huden, oavsett hur frestande det kan vara, för det här kan utsätta djupare lager av dermis och fingrarna kan bli smärtsamma, råa och blöda. Om det är för svårt att sluta plocka i huden, kan fuktgivande och sedan täcka området med ett bandage bidra till att skydda området tills det läker. När skalande händer blir svåra, är det viktigt att titta på tecken på infektion, såsom svullnad, ovanlig eller extrem ömhet, eller utseendet av pus. Om dessa tecken visas, är det dags att söka läkarvård.

Medicinska tillstånd som kan orsaka skelning av fingerhuden inkluderar eksem, exfoliativ dermatit eller vitaminbrist. Vanligtvis innebär dessa tillstånd ytterligare symtom, inklusive torr eller fläckig hud på andra delar av kroppen förutom fingrarna. Ibland kan peeling hud vara ett symptom på en sällsynt ärftlig sjukdom som kallas peeling skin syndrom. En läkare kan ordinera krämer eller mediciner för att behandla många av dessa tillstånd och underlätta symptomen.

Oavsett vad orsaken till fingerskalning kan vissa försiktighetsåtgärder hjälpa huden att läka och förhindra torrheten som gör skelningen sämre. Det kan vara till hjälp att hålla huden hydratiserad inifrån genom att dricka mycket vatten. Att ta ett multivitamin och komplettera med fisk eller linolja kan hjälpa huden att få alla näringsämnen och fettsyror som den behöver för att hålla sig frisk. Att äta en hälsosam kost som innehåller en mängd olika frukter och grönsaker kan hjälpa till att förhindra vitamin eller mineralbrist som kan bidra till att peeling fingerskinn.