Hur behandlar jag matförgiftning?

Det är normalt att tänka på mat med kärlek, hunger och uppskattning. Det ger oss liv, upprätthåller vår planet och fyller våra bäckar. När maten vänder mot oss i form av matförgiftning är det emellertid en mycket obehaglig och till och med olycklig upplevelse. Att veta hur man behandlar matförgiftning är ett viktigt första steg för att må bättre och ta hand om din kropp. Om dina symtom är milda och senast mindre än en 24-timmarscykel kan du kanske framgångsrikt behandla dig hemma. Om du inte kan hålla kvar vätskor eller fast mat i mer än 24 timmar, kan du behöva söka medicinsk hjälp, som huvudsakligen består av intravenös (IV) rehydrering.

Det finns flera källor till matförgiftning. En typ av matförgiftning orsakas av bakterier, virus eller parasiter. Bakterie salmonella är förmodligen den mest kända av dessa livsmedelskrävande källor. Salmonella finns vanligtvis i underkokta köttprodukter och köttprodukter, eller livsmedel som är beredda vid ohälsosamma förhållanden. En annan källa till matförgiftning är giftig mat. Med giftig mat är maten i sig – i sitt naturliga tillstånd – giftig mot människor. Vissa arter av svamp och fisk är giftiga att äta.

Mindre allvarliga matförgiftningssymtom kan vanligtvis vara självbehandlad. Om du har korta episoder av matförgiftning i form av kräkningar och diarré som håller mindre än en dag, borde du kunna känna dig hemma. Drick mycket vätska, men försök inte att äta fasta livsmedel om du fortfarande är kräkningar eller känner dig illamående. Undvik koffein, alkohol eller sockerhaltiga drycker eftersom de bara kommer att dehydratisera dig ytterligare. Sök ut vätskor som vatten och andra elektrolytförbättrade drycker, som sportdrycker.

Förutom att vara hydratiserad bör du behandla matförgiftning med mycket vila. För mer allvarliga former av förgiftning kommer du inte ha många alternativ – din kropp kommer att känna sig svag och du vill inte göra mycket annat än att ligga ner. För mindre allvarliga former av matförgiftning, där du känner att du fortfarande kan utföra en del av din normala rutin, är det viktigt att tvinga dig att vila. Oavsett allvarligheten av matförgiftningen, kommer kroppen att ägna mycket energi att slåss bort giftet.

När du börjar känna dig bättre och kan hålla ner vätskor, kan du långsamt introducera fasta livsmedel. Vanliga livsmedel som rostat bröd, ris, potatis och bananer är lätt smältbara livsmedel till att börja med. Om du är övertygad om att du övervinner din diarré, kan du på ett säkert sätt ta en diarrémedicin mot disken, så länge du tar det enligt tillverkarens anvisningar. Fortsätt att dricka mycket klara vätskor för att hålla kroppen hydratiserad när du återinför fasta livsmedel.

Svåra matförgiftningssymtom, inklusive de som fortsätter oförmåga i över 24 timmar, kan kräva läkarvård. Eftersom kräkningar och diarré snabbt dehydrerar kroppen kan professionell hjälp behövas för att behandla matförgiftning på rätt sätt. Genom att använda en IV, kan en läkare se till att kroppen behåller den mängd vätskor som behövs.