Hur behandlar jag höga kortisolnivåer?

Eftersom höga kortisolnivåer främst orsakas av stress, är det bästa sättet att hålla dem under kontroll att minska stress och ångest. Detta kan uppnås på ett antal sätt, inklusive minimering av dagliga uppgifter, meditation, motion, tid med nära och kära och ibland receptbelagd medicinering. Att engagera dig i någon aktivitet du tycker är trevlig är ett bra sätt att minska stress och i sin tur lägre kortisolnivåer till ett hälsosamt antal.

Cortisol är ett hormon som frigörs av kroppen under tider av stress, rädsla eller ångest. Det utlöses ofta av frisättning av ett annat hormon, adrenalin, vilket är det kemiska ansvaret för att påskynda hjärtfrekvensen för att ge mer syre till musklerna för ett “fight or flight” -svar. Det här är en bra process under tider av fara eftersom det ger kroppen extra styrka för att hantera fara. I det moderna samhället kan å andra sidan alltför höga nivåer av kortisol och adrenalin leda till hälsoproblem och extra kroppsfett.

De mest effektiva sätten att behandla höga kortisolnivåer är att minska mängden stress som känns av kroppen. I de flesta individer som är kroniskt stressade på grund av arbetskraven, familjeproblem eller andra yttre stressfaktorer, kan du bara ta en ledig dag att koppla av. Att lära sig nya hanteringsmetoder, som djup andning, kan också bidra till att minska stressen dagligen. Att äta en hälsosam diet, göra tid för skojs skull, och få tillräcklig vila på natten är också bra sätt att minska stressen.

De med vissa ångestsjukdomar kan ha kroniskt högre än normala kortisolnivåer, och normala anti-stress-aktiviteter kan inte räcka för att lindra känslor av ångest. Receptbelagda läkemedel kan behövas, såväl som terapi eller rådgivning för att diskutera eventuella underliggande problem. Dessa metoder kan kombineras med de ovan nämnda metoderna för maximala resultat.

Övning är ett bra sätt att behandla höga kortisolnivåer hos alla, inklusive de som har ångestsjukdomar. Kardiovaskulär aktivitet gör att kroppen släpper ut “mår bra” hormoner i blodet kallas endorfiner. Dessa är ovärderliga för att inte bara öka humör när du tränar, men i timmar efteråt. De som tränar dagligen har mycket lägre förekomst av depression, ångest och stress jämfört med dem som leder en stillasittande livsstil.

Det finns några mediciner som hävdar att sänka höga kortisolnivåer i syfte att minska viktminskningen. Innan du tar dem ska du diskutera dina problem med en läkare för att avgöra om de är ett säkert alternativ för dig. Var noga med att avslöja några mediciner och tillägg du kan ta.