Hur behandlar jag en svullen armbåge?

En svullnad armbåge kan orsakas av skador, tendinit, artrit eller bursit. Ögonböjning kan vara extremt smärtsam och leda till att leden blir stela och täta, och det kan till och med orsaka betydande begränsningar i en persons rörelseområde i allvarliga fall. Vanligtvis används is för att behandla en svullnad armbåge vid första tecken på skada eller inflammation. Andra behandlingar kan inkludera antiinflammatoriska läkemedel, vila, splinter eller andra stöddon och i allvarliga fall kirurgi.

Antiinflammatoriska läkemedel används ofta för att minska svullnaden i armbågen. Dessa läkemedel fungerar vanligtvis snabbt för att minska inflammatorisk process och lindra obehag. Ibland kan svullnad armbågsmärta vara så allvarlig att en läkare kan rekommendera receptbelagda analgetiska läkemedel. Ofta är dessa läkemedel dock kodinbaserade, och även om de är mycket effektiva vid behandling av smärta kan de orsaka signifikanta biverkningar.

I allmänhet rekommenderas även vilar att behandla en svullnad armbåge. Normalt är detta en effektiv behandling för att lindra inflammation eftersom det eliminerar tryck som läggs på handen. Det kan ofta vara svårt för en patient att hålla armen i vila, men hängslen och skarvarna kan vara användbara verktyg för att immobilisera den drabbade armbågen, vilket minskar risken för ytterligare skada eller svullnad. Ett annat alternativ är att ha på en slinga, vilket kan låta armbågen läka och minska risken för ytterligare skador.

Det är vanligtvis inte en bra idé att massera eller applicera direkt tryck på din svullna armbåge i ett försök att lindra smärta eller svullnad, eftersom det kan göra symtomen värre. Ibland, om en svullnad armbåge inte svarar på andra behandlingar, kan en medicinsk proffs försöka dränera vätska som har samlats in i leden. Typiskt orsakas denna vätska av bursit, vilket är inflammation av bursa, en säck av synovialvätska i leden. Tömning av det kan kraftigt minska svullnaden i armbågen.

Ibland kan de vanliga ansträngningarna att behandla en svullen armbåge vara ineffektiv. När patienten inte svarar på icke-invasiva behandlingar kan en sjukvårdspersonal rekommendera kirurgi, inklusive eventuellt avlägsnande av den drabbade bursan. Ofta utförs armbågsoperation på poliklinisk grund, patienten kan kräva en uppehållstillstånd och allmänbedövning, om det kirurgiska förfarandet förväntas bli mer omfattande.