Hur behandlar jag en smittad lip piercing?

Oavsett hur din läpp är genomborrad – som ett födelsemärke i Monroe-stilen, Medusa genom mitten av överläppen eller en Labret-stud genom underläppen – en smärtsam infektion är en tydlig möjlighet. Behandling av en smittad lip piercing kräver ett rengöringsschema och kanske en omkopplare till en något mindre mätare av piercing eller metalltyp. Det kommer också att kräva att disciplinen inte tinker med piercing tills huden runt den har helat sig.

En regim av rengöring med varmt vatten och antibakteriell tvål kommer att förbättra risken för att undvika en smittad lip piercing. Det kommer också att påskynda återhämtningen om en infektion redan har tagit fast. En annan vanlig behandling är regelbundna nedsänkning av läppen i saltvatten, inifrån och ut. En rengöringslösning med saltlösning är sannolikt tillgänglig från din piercer, som ska appliceras efter varje måltid och före sänggåendet tills piercingen är läkt. Vissa lösningar innehåller peroxid eller Bactine, som är särskilt hårda mot bakterier. Även med denna typ av lösning kan det ta upp till två veckor eller mer för en läpppiercing att läka – ännu längre om den blir smittad.

Att applicera en antibiotikansalva till läpppiercing är ett sätt att hålla det fuktat medan man bekämpar alla närvarande bakterier. Trots att impulsen kan vara bra, bör piercingen inte manipuleras i hålet tills det är läkt. Snurra inte eller rotera det, eftersom det kan hämma läkningsprocessen och införa bakterier från dina händer.

Om en infekterad lip piercing blir smärtsam, blöder regelbundet eller börjar producera riklig pus, är läkarvård tillrådlig. En läkare kan ordinera antibiotika och receptbelagda salvor och lösningar för att bättre ta itu med infektionen och din smärta. Låt inte läkaren prata dig om att ta ut piercingen om det inte är medicinskt nödvändigt, men det kan leda till en abscess och lämna ett märke som inte kommer att gå iväg.

Medan du behandlar en infekterad lip piercing, är det viktigt att förbättra din kropps chans att bekämpa sjukdom. En balanserad kost och vila kan förbättra immunfunktionen. Att avstå från att röka och konsumera alkohol omedelbart efter en piercing kommer också att minimera de bakterier och irritation som piercingen utsätts för. Rengöring av sängkläder, handdukar och andra tyger som kommer att komma i kontakt med ansiktet är ett annat sätt att minska risken för infektion, vilket avstår från användning av irriterande kemikalier som alkoholbaserade parfymer och lotioner.