Hur behandlar jag en klump på shin?

Behandling för en klump på sken beror på orsaken till klumpen och dess svårighetsgrad. De flesta shin klumpar orsakas av svullnad på grund av en mindre skada. I mycket sällsynta fall kan en klump på benet eller benet orsakas av cancer eller ett annat allvarligt hälsotillstånd.

För att behandla en klump på skenet orsakad av en skada, bör du sikta på att hålla så mycket tryck från benet som möjligt. Om det är mycket svullnad kan du lägga ett ispack på det i fem till tio minuter åt gången för att minska svullnaden. Du kan också uppleva smärta på grund av den stöta som orsakade blåmärken, så det kan behövas smärtstillande läkemedel över disken.

Om skadan också orsakade ett öppet sår eller kraftigt blåmärken, bör du rengöra området noggrant och applicera en antiseptisk gel eller lotion. Smärta och svullnad kan också lindras med ett bandage omslaget runt området. Se till att du inte sätter fast för hårt, eftersom det kan leda till minskat blodflöde till området. Det mesta av tiden kommer en klump på shinen att gå ner i storlek inom några timmar och hela såret ska vara i färd med att läka inom några dagar.

Om svullnaden inte går ner eller om det blir värre, ska du genast se en läkare. Du kan ha skadat ditt ben hårdare än du trodde, eller ett annat underliggande tillstånd kan vara att skylla på. Det är sällsynt att en klump på skenet skulle innebära cancer, men detta kan inträffa och bör kontrolleras om klumpen fortsätter att växa eller förekomma i ett område där ingen skada har ägt rum.

Allvarliga tillstånd ska endast behandlas av en medicinsk professionell. Varje klump på shin som orsakar svår smärta eller inte är läkning är värt att kolla. För det mesta blir det något mindre som enkelt kan lösas. För stora klumpar som orsakar förtöjning eller kraft i benet, bör du komma ihåg att det fortsätter att påföra tryck på området eller att delta i fysisk aktivitet kan orsaka svullnad att hålla längre än normalt.

Du kan inte få en ordentlig mätare av svårighetsgrad om du inte ger skadad tid att läka. Om detta inte är möjligt, noggrant uppmärksamma klumpen för att säkerställa att den beter sig normalt. Även med återupptagen aktivitet bör svullnaden gå ner inom några dagar.