Hur behandlar jag en insektsbit med pus?

Att behandla en insektsbit med pus är lite mer involverad än att behandla en insektsbit som inte har utvecklat en infektion, men det kan ofta göras hemma. Pus bör rengöras från bettet så noggrant som möjligt, och en antibiotikumsalva ska användas mot såret. Biten ska sedan täckas med ett bandage för att hålla det rent. Patienter kan ta smärtstillande läkemedel vid behandling av smittade bett, men en sjukvårdspersonal bör ses om infektionen inte förbättras inom några dagar.

Förekomsten av pus i en insektbit är ett tecken på att bettet har utvecklat en infektion. Vissa insekter bär bakterier i deras saliv, vilket kan orsaka bakteriell infektion att bilda i en bit, men det är också möjligt för bakterier att komma in i bitskivan genom den trasiga huden. Hur som helst involverar behandlingen i allmänhet både behandling av bettsymptom och infektionen.

För att rensa upp en mindre infektion i en insektbit bör såret först rengöras grundligt. En steril bomullskula eller -platta kan användas för att torka bort puss och blod. Ett rengöringsmedel, såsom tvål och vatten, jod eller gnidningsalkohol kan sedan gnidas försiktigt på såret. När biten har rengjorts kan en antibiotikansalva appliceras på området, följt av ett bandage placerat så att ytterligare föroreningar inte kan komma in i såret. Antibiotisk salva ska appliceras på nytt som föreskrivet och bandaget byts ofta för att hålla pus från att ackumuleras runt skadan.

Om en insektsbit är smärtsam eller kliande, kan överklagande läkemedel användas för att behandla dessa tillstånd också. Acetaminophen och ibuprofen används vanligtvis för att behandla smärtan hos en bit medan en antihistamin kan tas för att stoppa det från klåda. Aktuella antihistaminer bör inte användas på en insektsbit med pus.

En patient kan behöva se en sjukvårdspersonal för att korrekt behandla en infekterad insektsbit. En infektion som sprider sig eller som inte börjar förbättras inom 48 timmars behandling måste bedömas eftersom patienten kan behöva muntliga antibiotika. Dessutom bör en patient konsultera en medicinsk professionell för eventuell bettbit som verkar onormal eftersom det finns många giftiga insekter som kan orsaka allvarlig skada eller sjukdom.