Hur behandlar jag en infekterad skära?

Experter föreslår att det bästa sättet att behandla en smittade skär är att låta en medicinsk professionell hantera det, vanligtvis genom användning av antibiotika och receptbelagda topiska krämer. Det finns också några saker som du ibland kan göra hemma för mycket smärre infektioner och flera förebyggande åtgärder som kan hjälpa dig att undvika infektion i första hand. Att hålla ett snitt rent och applicera ett nytt bandage dagligen hjälper dig att bekämpa eventuella bakteriella infestationer som kan utvecklas och även tjäna till att skydda dig från framtida komplikationer. Antibiotikala salvor kan också vara till hjälp, speciellt när de används i samband med goda sanitära metoder. Som en allmän regel, när du försöker behandla en infekterad skida, kom ihåg att djupare sår tillsammans med skador från djurbett och andra bakterieförorenade källor är mer benägna att leda till allvarliga problem.

Kroppen brukar göra ett bra jobb att hålla infektioner från att utvecklas i första hand, och de flesta mindre sår kommer att läka utan behandling. Om du märker mycket långvarig rodnad runt ett sår, speciellt om det börjar spridas, kan det vara en anledning till oro. Infekterade skär har också en tendens att suddas med en grön eller gulaktig urladdning, och området runt klippet kan bli något svullet. Det här är några av de allra första tecknen på att en infektion utvecklas, och ofta kan de vara en tillräcklig anledning att motivera att söka läkarvård.

Experter föreslår att ett av de bästa sätten att behandla en smittade skär är att hålla området rent. Det finns några olika tillvägagångssätt för detta, inklusive omedelbar användning av desinfektionsmedel runt området, men de flesta läkare rekommenderar att det bara är tillräckligt med tvätt med vatten. När skuren har blivit rengjord bör du applicera ett sterilt bandage, och det är ofta en bra idé att byta bandage dagligen. Efter ett tag kan bandaget bli smutsigt och blir faktiskt en uppfödningsplats för smittämnen och potentiellt öka risken för ett problem.

Sårinfektioner orsakas generellt av någon form av bakteriell invasion av sårområdet, vilket hindrar kroppens läkningskraft. Antibiotika mediciner som bekämpar dessa bakterier är vanligtvis den mest gynnade tillvägagångssättet för medicinska proffs när man försöker behandla en smittade sår. Dessa kommer i både oral och aktuell form och kan användas som förebyggande behandling i vissa fall för att hålla ett sår från att någonsin bli smittade i första hand. Efter en operation kan en läkare exempelvis ordinera ett antibiotikum för att förhindra utvecklingen av en framtida infektion, och några experter rekommenderar även att man använder en antibiotisk salva till ett snitt innan man bandar det som en förebyggande åtgärd.