Hur behandlar jag brutna blodkärl?

När det gäller allvarliga hälsoproblem utgör brutna blodkärl nästan ingen risk alls. Men deras utseende kan leda dig att känna sig självmedvetna, speciellt om de förekommer i ansiktet. Dessa renegade kapillärer manifesterar generellt som tunna hårlinor, banor och mönster som är färgade i nyanser av rött, lila eller blått.

Lyckligtvis, tack vare tillkomsten av moderna medicinska behandlingar, kan brutna blodkärl ofta göras för att försvinna. De två vanligaste metoderna för att behandla dem är via laser och skleroterapi. Den senare behandlingen är i allmänhet det föredragna alternativet.

Om en hudläkare tror att scleroterapi kommer att vara till hjälp, kommer han eller hon först att sammanställa en medicinsk historia på patienten. När det är klart, är skleroterapiproceduren enkel och utförs vanligen på läkarens kontor. I korthet injicerar läkaren en skleroserande lösning i själva venen, vilket får den att krympa. Om några veckor upplöses de brutna blodkärlen och absorberas naturligt i kroppen. I de flesta fall kommer detta att orsaka att de trasiga kärlen försvinna.

Naturligtvis, beroende på specialitet i deras övning, förespråkar olika läkare olika metoder. Vid användning av laserbehandlingen är ljuset på detta specialiserade instrument fokuserat på det område där synliga vener är närvarande. Det starka ljuset avlägsnar de trasiga kärlen, och de absorberas tillbaka i blodflödet. Reparation med laser är en gradvis process, och även om ett litet område av spindelvener eller brutna blodkärl endast kräver en behandling, kan ett stort område kräva flera sessioner.

Oavsett behandlingstiden är både skleroterapi och laserbehandling säker och effektiv. Försäkring täcker ibland dessa procedurer, men det vore klokt för en individ att först kontrollera med sin leverantör för detaljer.

Sist men inte minst, om man inte har försäkring, eller om överkomlighet är en faktor, finns det några hemmetoder än vad man kan försöka. Vissa undersökningar har visat att i vissa fall kan appliceringen av krämer innehållande vitamin E eller vitamin K minska utseendet på brutna blodkärl. Om allt annat misslyckas finns det alltid smink.