Hur återhämtar jag mig från en punchbiopsi?

En stansbiopsi är en medicinsk procedur som vanligtvis görs för att kontrollera hud eller livmoderhalscancer. Under detta avlägsnas en cylinder av hud med ett rörliknande skärverktyg. Det resulterande hudprovet innehåller epidermis, dermis och fettvävnad från under huden. Det kan vara ett mycket obehagligt förfarande och återhämtning kan ta flera dagar till flera veckor, beroende på testzon. Patienterna kan minska obehag och snabb återhämtning genom att hålla området rent, ha på sig rätt kläder över det och undvika vissa aktiviteter.

Förutom att veta hur man bryr sig om såret efter proceduren finns det flera saker som patienter kan göra på förhand för att hjälpa dem att återhämta sig från en stansbiopsi. Vissa läkare rekommenderar att du tar läkemedel före mötet för att lindra smärta. Patienter kan också försiktigt gnugga lotion i området som ska testas, vilket håller det mjukt och smidigt. Smidig hud är lättare för doktorn att sträcka och sy ihop igen. Ett elliptiskt sår är ofta lättare att sutur än en cirkulär, så mjukgör huden mer sannolikt att såret kommer att bilda en smal ellips.

De som får en stansbiopsi på sina armar, ben eller torso har ofta en relativt lätt återhämtningsperiod. Dessa patienter ska hålla stygnen torra och försiktigt rengöra området med en mjuk, ren trasa. De borde också undvika kläder med stretchmaterial, som träningsbyxor, baddräkter eller snygga skjortor. När stygnen tas bort, rengör området med en mild saltlösning vanligen de sutrade såren nära och läka utan infektion. Att applicera en hudnärande lotion, som en infunderad med E-vitamin, hjälper ofta till att minska och blekna ärrbildning över tiden.

Patienter som genomgår en livmoderhals- eller vulvarstambiopsi kan ha längre återhämtningstider. I dessa fall tas vävnadsprovet från insidan av vagina, ett område med mycket mucusmembran. Dessa vävnader är ofta så mjuka att ytterligare mjukning inte kan krävas. Patienterna bör tala med sina läkare om detta.

Urinering kan vara smärtsamt eller irriterande efter en vulva punchbiopsi, så patienterna måste ta hand om området efter varje besök på badrummet. Att bevattna med en sprutflaska full av saltlösning eller rent vatten gör ofta tricket, och patienten ska också klara området torrt med en ren trasa. Patienterna borde vanligtvis bära lösa bomullsunderkläder eller boxershortsar, och fodra dem med hygienkuddar om blödning uppstår. Running, samlag och sträckning bör också undvikas tills såret läker. De som ser för stor blödning eller vätsketillförsel bör omedelbart kontakta sina läkare.