Hur använder jag trimetoprim för akne?

Trimetoprim är ett antibiotikum som normalt ordineras för måttliga till svåra bakterieinfektioner. Användningen av trimetoprim för akne bestäms generellt av en licensierad medicinsk hudläkare eller läkare. Om det föreskrivs är det bäst att först följa den rekommenderade dosen och frekvensen enligt instruktioner från läkaren. En patient bör också övervaka svårighetsgraden av biverkningar och hur hans hud svarar på behandlingen inom de första månaderna.

Läkare ordinerar trimetoprim för akne när det inte svarar på andra antibiotika. Trimetoprim-sulfametoxazol är ett mer potent antibiotikum än doxycyklin eller tetracyklin. Antibiotika ordineras vid behandling av akne på grund av deras förmåga att minska mängden inflammation och akne som orsakar bakterier i huden. Trimethoprim och andra receptbelagda antibiotika rekommenderas inte för behandling av mild akne eller akne som reagerar bra på bensoylperoxid.

I vissa fall kan man använda trimetoprim för akne som en ersättning för behandling med isotretinoin, vilket är starkt, men något riskabelt. Beroende på den enskilda patienten kan aktuell tretinoinkräm användas tillsammans med oral trimetoprim. Antibiotikumet tas vanligtvis en eller två gånger om dagen i minst en månad. Vissa antibiotika måste tas med en måltid för att undvika magbesvär.

Medan du använder trimetoprim för akne är det viktigt att du inte tar mer än den rekommenderade dosen innan du rådgör med en läkare. En av de viktigaste aspekterna av att använda antibiotika som aknebehandling är att se hur huden och kroppen svarar på medicinen. Synliga förbättringar kan ta några veckor till en månad eller något längre. Potentiella biverkningar, såsom utslag och matsmältningsproblem, bör övervakas noggrant.

Om synliga förbättringar inte ses inom en rimlig tid eller akne verkar bli värre, kan trimetoprim inte vara en lämplig behandling. Effektiviteten av aknebehandlingar kan variera mellan individer och det kan också variera i olika steg i en persons livstid. Exempelvis kan doxycyklin rensa upp patientens akne i tonåren, medan en andra kurs kanske inte har någon effekt i hans sena tjugoårsåldern. Svår akne kan inte reagera på antibiotika ensam eller en patient kan utveckla resistens mot en viss typ av antibiotika.

Användning av trimetoprim för akne kan minska mängden akne orsakande bakterier i huden, tillsammans med svårighetsgraden av hudens inflammation. Receptet kommer inte att stoppa hudens hårsäckar från att bli igensatta eller minska mängden olja som huden producerar. Medan bakterier är en av orsakerna till akne, är det inte den enda bidragsgivaren, så antibiotikabehandling kan inte erbjuda fullständig lättnad från breakouts.