Blir kall orsakad sjukdom?

“Om du inte sätter ihop, kommer du att få din död av en förkylning.” Många av oss har hört liknande ord av råd om sambandet mellan att vara kall och att fånga en sjukdom. Även om de flesta av oss tror att det är kallt inte orsakar sjukdom är juryn officiellt fortfarande ute. De flesta undersökningar stöder att det är kallt påverkar inte ens sannolikhet att fånga ett virus som orsakar förkylning eller influensa.

Medicinsk forskning på 1950-talet exponerade 400 volontärer på kalla virus med olika temperaturer och förhållanden som variabler. Resultatet var ingen skillnad i infektionshastigheten mellan de olika grupperna. En liknande studie i slutet av 1960-talet gav jämförbara resultat.

Men vissa studier innebär att det är kallt orsakad sjukdom. Vissa argument indikerar att om du är kall är din kropp mer stressad och därför mindre resistent mot ett virus. Forskning vid Cardiff University’s Common Cold Centre i Wales har visat att en droppe kroppstemperatur kan orsaka att ett vilande kallt virus utvecklas. Om en person blir kyld, till exempel genom att ha fuktig kläder i kallt väder, blir blodkärlen i näsan smutsig. När detta inträffar är det varma blodet avstängt och levererar inte längre de vitkroppar som smittar mot infektion.

En studie involverade effekterna av volontärer som placerade sina nakna fötter i en tom skål i 20 minuter eller blötlägger fötterna i en skål som innehåller iskallt vatten under samma tid. Inom fem dagar efter experimentet utvecklades fler deltagare som hade blöt i fötterna i kallt vatten, kalla symptom än de andra deltagarna. Enligt studien hade det troligtvis flera av dessa deltagare som redan hade det kalla viruset men visade inte några symptom. Sänkningen av kroppstemperaturen var en bidragande faktor, i det här fallet kall orsakad sjukdom, inte viruset, utan virusutvecklingen.

Den mer troliga orsaken till att människor tenderar att bli sjukare oftare under vintersäsongen är den ökade kontakten med andra, varav vissa har virus. Eftersom vädret är kyligt tenderar folk oftast att stanna inomhus, vilket gör att platser som skolor, butiker, flygplatser och kontorslokaler placeras för att få en förkylning.

Människor brukar få förkylningar via de luftburna dropparna från en nysa. Andra metoder för att få kyla är genom kontakt från handen till näsa eller ögonområden efter direkt kontakt med en person som har virus eller indirekt kontakt, till exempel vid beröring av samma dörrknopp.

Det bästa sättet att undvika förkylning eller virus är att inte undvika att vara kallt, men i stället undvika trånga platser och tvätta ofta dina händer. Resultat från ännu en studie tyder på att de som har en positiv utsiktsbild och är optimistiska är mindre benägna att få en förkylning än de som hade en mer negativ känslomässig stil.