Betyder klar slem att jag inte har en infektion?

Sunn slem eller slem är oftast tunn och klar, och så tenderar vi att anta om vi producerar klar slem eller klar snot, det finns ingen infektion eller sjukdom närvarande. Sanningen är att klar slem kan vara ett symptom eller biverkning av vissa infektioner och sjukdomar. Dessa infektioner är vanligtvis vanala, vilket innebär att antibiotika inte är nödvändiga. Några av de vanligaste virusinfektionerna som producerar tydligt slem innefattar sinusinfektioner, förkylning och influensa. Vanligtvis kommer din kropp att bekämpa dessa infektioner på egen hand, men du bör se din läkare om andra allvarliga symptom är närvarande och kvarstår.

Du kan uppleva klar slem under antingen en viral eller en bakteriell infektion, men tydligt slem är vanligare vid virusinfektioner. Till exempel kan du producera tydlig slem om du har en sinusinfektion som inte är bakteriell i naturen. Om så är fallet, kan slem också vara klibbigt eller limmat och du kan ha svullna och ömma bihålor och näspassager. Om bakterierna fastnar i näspassagen kan sinusinfektionen bli en bakteriell infektion. När detta händer kan din slem bli gul eller grön och det kan bli tjock eller klumpig.

Andra typer av infektioner som producerar tydligt slem inkluderar förkylning och influensa. Båda dessa infektioner är virusinfektioner, och båda kan orsaka att du producerar ett överskott av tydligt slem som finns i näsan och bakre delen av halsen under sjukdomarnas början och slut. Under de första dagarna av att få en kall eller influensa, kommer din slem troligen att vara tunn och klar och du kan ha en rinnande näsa. När din kropp börjar reagera på dessa infektioner kan din slem bli gul eller grön och ändå ändra konsistens. Senare, när immunsystemet är närmare att eliminera infektionen, kommer slemen att bli klar igen.

Eftersom klar slem är vanligare närvarande med virusinfektioner, behöver du vanligtvis inte antibiotika för att behandla dem. Om symtomen är särskilt svåra kan din läkare ordinera mediciner för att behandla sinusinfektionen eller hantera kyla eller influensa symtom. Annars är receptfria läkemedel vanligtvis effektiva vid hanteringen av symtomen tills din kropps immunsystem bekämpar infektionen. Sök alltid läkarvård om slimmen blir missfärgad eller om den åtföljs av svåra symtom som smärta, frossa eller feber.