Är smaksatt grönt te lika hälsosamt som vanligt grönt te?

Grönt te har länge präglat sig som en överlägsen hälsotryck, full av fördelaktiga egenskaper. Tack vare sin hyped popularitet är grönt te nu tillgängligt i en miljon variationer, från lösa, enskilda gårdar till flaskvarianter i dussintals smaker. För att förstå om smaksatt grönt te är lika hälsosamt som vanligt grönt te, är det viktigt att förstå vad som gör teet friskt i första hand.

Grönt te kommer från det mogna bladet i Camellia sinensis-växten, som också producerar vitt och svart te. Teet är fördelaktigt tack vare ett högt naturligt innehåll av föreningar som kallas flavonoider, som har visats i många studier för att fungera som kraftfulla antioxidanter och minskar risken för hjärtsjukdomar, cancer och högt blodtryck. Det antas också stimulera metabolismen och spelar en roll i många naturliga viktminskningsdieter. Generellt är ju mer flavonoider, desto effektivare är teet.

Smaksatta gröna teer kan ha minskad fördel inte alltid på grund av att de är smakrika, men istället att de är så långt ifrån det ursprungliga smakrika bladet. Flaskat grönt te har sannolikt gått igenom en mängd olika processer som kraftigt minskar flavonoidinnehållet. I studier på gröna teprodukter har flaskor, koffeinhaltiga teabag och omedelbara sorter av grönt te visat sig bibehålla mycket lägre nivåer av flavonoider än friskt grönt te från lösa löv.

En annan anledning till att smaksatt grönt te kan vara mindre hälsosamt än vanligt grönt te är att det ofta är mycket sötat. Att täcka den naturliga smaken av grönt te med artificiella smaker och massor av socker eller sötningsmedel utan kalori kan snabbt tippa balansen från hälsosam till ohälsosam. Förutom lägre flavonoidnivåer, har vissa flaskor eller konserverade gröna tedrycker lika mycket socker som soda. Konstgjorda färgämnen och smakämnen kan också motverka några fördelar, och vissa hälsovårdspersonal tror även att ett överskott av sådana föreningar kan öka risken för vissa cancerformer.

Smaksatt grönt te kan vara lika hälsosamt som vanligt grönt te så länge det är berett på rätt sätt. Använda färska, lösa bladblandningar är det bästa sättet att få alla hälsofördelar med inget av de extra socker eller främmande ingredienserna. Det finns många sätt att köpa hälsosamt smakat grönt te, tack vare en växande befolkning tehandeln som blandar och levererar lösa bladte.