Är det säkert att kombinera alkohol och kreatin?

I allmänhet är kombinationen av alkohol och kreatin inte skadlig för mig, men det rekommenderas inte normalt. Kreatin är ett näringstillskott som ofta används av idrottare och kroppsbyggare, det produceras också naturligt av människokroppen och kan användas som en kortsiktig energikälla. I pulverform blandas kreatin ofta med vatten eller juice när det tas som ett sporthjälpmedel. Medan små mängder alkoholhaltiga drycker kan konsumeras tillsammans med kreatin kan användningen av alkohol och kreatin motverka muskelbyggnadsfördelarna med detta tillskott.

Det vetenskapliga namnet för kreatin är “metylguanido-ättiksyra.” Det består av flera olika aminosyror som är sammanlänkade som alla spelar en viktig roll för att fylla på energibutikerna som används under intensiv muskelkontraktion. Människor kan naturligtvis öka sina kreatinnivåer genom konsumtion av livsmedel som fisk och rött kött. Genom att konsekvent ta kreatin i tilläggsform kan individer ladda eller mätta sina muskler med viktiga aminosyror som är användbara för intensiv fysisk aktivitet.

De flesta tillskott kommer i kondenserad form och måste kombineras med en dryck. Kreatin är mest effektivt när det blandas med kolhydrater, såsom de som finns i en sockerrik dryck. Höga kolhydrater orsakar kroppens insulinnivåer att stiga, vilket ökar upptagningen av aminosyror i muskelcellerna. Några tillsatspulver kommer förblandas med kolhydrater och kreatin för att dra nytta av detta näringsmässiga faktum. Ämnen som dextros eller enkelt socker kan också konsumeras samtidigt som kreatin för att maximera effektiviteten.

Trots närvaron av kolhydrater inom alkohol rekommenderas vanligtvis inte drycker som vin och öl tillsammans med kreatin. Forskning tyder på att kombinationen av alkohol och kreatin inte omedelbart kommer att orsaka skadliga effekter, men kan hindra atletisk prestanda. Flera vetenskapliga studier visar att alkohol minskar nivån av testosteron i kroppen. Låga nivåer av testosteron innebär att mindre muskel kan bibehållas. Dessutom har alkohol ofta en negativ inverkan på motivation och svarstid, och kan väsentligt hindra atletisk prestanda.

Hydrering är mycket viktigt för korrekt muskelfunktion. När kroppen är uttorkad kan kreatin inte omvandlas till energi. Alkoholhaltiga drycker är naturliga diuretika. Detta innebär att öl eller sprit kommer att dra vatten bort från musklerna och orsaka att kroppen utsöndrar en stor mängd vätska i urinen. Den frekventa kombinationen av alkohol och kreatin kan leda till muskelkramper, magbesvär och andra uttorkningssymtom.