Är det effektivt att använda sandelträ för akne?

Många patienter tycker att det är mycket effektivt att använda sandelträ för akne, även om det varierar beroende på personen och den bakomliggande orsaken till finnorna. Det är mest effektivt för att rensa huden med utbrott som orsakas av olja och bakterier. Hormonala akneutslag kan inte påverkas av sandelträsbehandlingar.

Sandelträ är ett träd som odlas och används för dess antibakteriella och antimikrobiella egenskaper. Det används ofta i hudprodukter för att främja läkning och rening av fläckar samt andra hudförhållanden och rodnad. När man använder sandelträ för akne är det ofta mest effektivt att använda den i sin renaste form som ett pulver eller eterisk olja. Den kan kombineras med andra ingredienser, oftast rosenkål, gurkmeja, honung, kamfer och vatten, för mer kraftfulla resultat.

De flesta gånger, med sandelträ för akne anses vara ett mycket effektivt behandlingsalternativ för dem vars finnar orsakas av bakteriell infektion i porerna. Det är också bra att torka upp olja, så det är särskilt användbart för dem med fet hud. Sandelträ kan användas som ett pulver kombinerat med gurkmeja och vatten och gnids sedan över huden som en nattlig mask, eller det kan blandas med vatten som en essentiell olja och appliceras över ansiktet som en sammandragande. Oljan kan också appliceras direkt på finnar.

Även om sandelträ i allmänhet anses vara mild, finns det en liten risk för en allergisk reaktion. Innan du använder sandelträ för aknebehandling, är det bäst att applicera masken eller oljan till ett litet område av huden förut för att se om en allergisk reaktion uppstår. Tecken på en reaktion kan innefatta rodnad, klåda, svullnad och i allvarliga fall, andfåddhet eller yrsel. Om något av dessa symptom uppstår, bör sandelträ avbrytas och medicinsk hjälp söks.